Guvernul ar urma să obțină noi atribuții în ceea ce ține de tratatele internaționale, potrivit unui proiect de lege votat în primă lectură de deputați. Astfel, executivul va trebui să asigure evidența tratatelor internaționale, prin intermediul ministerelor și altor autorități administrative centrale sau alte instituții abilitate și de a evalua, o dată la patru ani, actualitatea tratatelor internaționale, transmite IPN.
De asemenea, anual va avea loc evaluarea tratatelor internaționale ce presupun angajamente financiare față de organizațiile internaționale și regionale. În urma acestei evaluări, Guvernul va informa Parlamentul despre actualitatea, necesitatea și beneficiile participării Republicii Moldova la tratatele care presupun angajamente financiare față de organizații și va propune, după caz, denunțarea tratatelor internaționale care nu aduc beneficii țării.
Autorii proiectului, deputații Partidului Șor, susțin că, în pofida existenței prevederilor legale actuale, se atestă o inaplicabilitate practică a acestora. Astfel, în prezent, nicio instituție nu are o evidență clară a tuturor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, respectiv a tuturor drepturilor și obligațiilor rezultate din aceste tratate. Această situație poate genera riscuri sporite de neexecutare a unor obligații, ceea ce ar aduce atingere imaginii Republicii Moldova și chiar apariția unor prejudicii.
Pe de altă parte, potrivit deputaților, lipsa unei evidențe clare a tratatelor internaționale ne pune în situația executării unor obligații internaționale ale unor tratate care nu mai reprezintă interes pentru Republica Moldova, nu sunt de actualitate sau și-au pierdut din eficiență.
Proiectul urmează a fi dezbătut în a cea de-a doua lectură în plenul Parlamentului. Pe parcursul ultimilor 15 ani, Republica Moldova a achitat sub formă de cotizații la diferite organizații internaționale suma de aproximativ un miliard de lei.