Guvernul ar putea stabili cote de export la produsele de primă necesită
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, propune să fie aplicate mai eficient instrumentele de reglementare a pieţei permise într-o economie liberă, inclusiv cele prevăzute de normele OMC. Ministrul a spus, joi, într-o şedinţă la Guvern în problema preţurilor că aceste norme permit chiar şi stabilirea, pe o perioadă, a unor cote de export la produsele de primă necesită, dacă există deficit pe piaţa internă, transmite Info Prim Neo.
„În ultimul timp vânzările de zahăr s-au majorat de trei ori şi acesta se explică în special prin exporturile ilicite de zahăr de către persoanele fizice, mai ales pe piaţa ucraineană”, a menţionat Valeriu Lazăr.
Ministrul a recunoscut că a fost pierdut controlul nu numai asupra importurilor, dar şi asupra preţurilor la mărfurile care se produc în ţară, în special cele agroalimentare. Ca să se facă balanţa pe produs, se poate apela la Consiliile pe produs, a spus vicepremierul.
În privinţa preţurilor la produsele petroliere, Valeriu Lazăr a reiterat că rentabilitatea petroliştilor nu poate să depăşească 10%. „Tendinţele regionale şi internaţionale se reflectă direct pe piaţa produselor petroliere din Moldova. Dar la noi accizele la produsele petroliere, deşi s-au majorat, sunt mai mici decât în ţările de unde se face importul acestor produse. Şi în general, impozitele aplicate agenţilor economici în Moldova sunt mai mici. Deci, nu ar fi cazul să fie solicitată o nouă majorare la benzină şi motorină”, a spus Valeriu Lazăr.
Premierul Vlad Filat a declarat la aceeaşi şedinţă că majorările preconizate la gazele naturale sunt inevitabile, dar ar putea fi mai puţin semnificative dacă Moldovagaz şi alte întreprinderi care livrează resurse energetice ar reduce cheltuielile administrative.
Guvernul va identifica mijloace pentru a compensa cheltuielile suplimentare legate de majorarea tarifelor pentru păturile vulnerabile, a mai spus prim-ministrul.
În cadrul şedinţei s-a convenit ca instituţii responsabile să facă o analiză a preţurilor pe domeniile coordonate şi să prezinte luni, 24 ianuarie, viziunea lor privind modalităţile de stopare a abuzurilor, dacă acestea există.