Guvernul aprobă un plan de îmbătrânire activă pentru anii 2018-2021

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acţiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active pentru anii 2018-2021, transmite IPN. Activitățile incluse în document sunt orientate spre îmbunătățirea condițiilor de trai și a nivelului de sănătate a persoanelor de vârsta a treia.

În acest scop, este prevăzută consolidarea sustenabilităţii bugetare a programelor de protecţie şi asistenţă socială, precum şi a programelor de sănătate destinate oamenilor în etate. Totodată, este urmărită încadrarea activă a persoanelor de vârsta a treia pe piaţa muncii și asigurarea accesului şi calităţii serviciilor de calificare profesională pentru cei a căror vârstă depășește 55 de ani. Alte obiective se referă la ameliorarea indicelui îmbătrânirii active și la sporirea gradului de participare a vârstnicilor în procesul de luare a deciziilor. Cheltuielile pentru acțiunile prevăzute vor fi acoperite din bugetul de stat, precum şi din contul resurselor oferite de partenerii de dezvoltare.

Într-o analiză prezentată recent, experții Centralului Analitic Independent „Expert-Grup” menționează că este destul de mică probabilitatea ca rata de activitate să crească în viitorul apropiat, din cauza îmbătrânirii rapide a populației. Efectul îmbătrânirii populației se va intensifica în viitorul apropiat și va presa în jos valoarea agregată a ratei de activitate a populației. Pe termen mediu și lung, stimularea ofertei de muncă poate fi atinsă prin politici de îmbătrânire activă, dar și prin stimularea participării pe piața muncii a grupurilor cu rate joase de activitate: tineri și femei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.