Guvernul aprobă tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă

Din 1 ianuarie 2024, va fi aplicat un nou mecanism de facturare a energiei regenerabile. Un proiect aprobat de Guvern prevede tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă, transmite IPN.

Autoritățile menționează că tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă este un pas necesar pentru a face actualul sistem de energie regenerabilă mai echitabil, mai ordonat, nediscriminatoriu, la care să aibă acces cât mai mulți cetățeni.

Ministerul Energiei constată că mulți consumatori supradimensionează puterea instalată, care ar trebui sa fie egală cu consumul locuinței sau oficiului raportat la perioada de un an. Prin aceasta lipsesc alți consumatori de posibilitatea de a produce energie verde pentru consum propriu. Or, scopul mecanismului de suport din partea statului nu este de a face profit prin livrarea surplusului de energie în rețea, ci de a acoperi consumul propriu precizează instituția.

Republica Moldova și-a stabilit drept țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile. În prezent, regenerabilele reprezintă 6%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.