Guvernul a redus esenţial Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat supuse certificării conformităţii obligatorii
Nomenclatorul produselor din domeniul reglementat supuse certificării conformităţii obligatorii a fost redus de peste 6 ori, de la 246 grupuri de mărfuri (poziţii tarifare) la 41 grupe de mărfuri, transmite Info-Prim Neo.
Viceministrul economiei Octavian Calmîc a declarat că decizia respectivă a guvernului se înscrie în contextul stimulării activităţii sectorului real al economiei care constituie unul din pilonii Programului de Stabilizare şi Relansare Economică pe anii 2009-2011.
Potrivit lui Calmîc, dialogul cu agenţii economici, cu business-asociaţiile a scos în evidenţă faptul că certificarea conformităţii obligatorii a mărfurilor din domeniul reglementat reprezintă o constrângere în desfăşurarea afacerilor. Cu atât mai mult că în unele cazuri, certificarea conformităţii se aplică repetat, fiind prevăzută şi în alte hotărâri de guvern sau pentru aceste produse au fost elaborate şi aprobate reglementările tehnice (standardele minime de calitate şi inofensivitate).
Cele 41 grupuri de produse rămase în Nomenclator sunt acele pentru care nu au fost elaborate reglementări tehnice şi nu sunt certificate prin proceduri de evaluare a conformităţi, prevăzute în alte acte normative. Pe măsura aprobării reglementărilor tehnice, în special la produsele agroalimentare, acestea vor fi excluse din Nomenclator.
De asemenea, urmează în mod obligatoriu să fie supuse certificării conformităţii un şir de mărfuri din sectoarele sensibile ale economiei naţionale care au un avantaj competitiv, aceasta fiind şi o măsură de protejare a producătorilor autohtoni şi a pieţei interne.
Au fost lăsate în Nomenclator şi grupurile de mărfuri, pentru care în R. Moldova nu există organisme de evaluare a conformităţii, inclusiv poziţiile tarifare 2713 -2715, care se referă la bitumuri şi produse bituminoase, precum şi poziţia tarifară 7320 – arcuri în foi şi arcuri elicoidale.
Ministerul Economiei consideră că revizuirea şi actualizarea Nomenclatorului va exclude şi tratarea neadecvată şi interpretările dubioase în problema certificării conformităţii obligatorii a produselor din domeniul reglementat.