Guvernul a fost nevoit să-şi asume răspunderea, opinii

Un deputat şi doi experţi consideră că Guvernul a fost nevoit să-Şi asume responsabilitatea pentru principalele legi ale ţării, deoarece este unul minoritar. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Deputatul PLDM, Oleg Balan, a declarat că deputaţii vor susţine iniţiativa premierului Gaburici. „Deputaţii au avut timp, au studiat aceste proiecte de legi.  Nu văd nimic grav în aceasta. Şi aşa s-a tergiversat mult cu Legea bugetului. Nu mai putem aştepta. Mai ales că suntem în plin sezon agricol”, a spus parlamentarul.

Expertul în economie, Viorel Gârbu, consideră că Guvernul s-a pomenit într-o situaţie complicată şi riscantă. „Argumentul forte pentru asumarea răspunderii este că nu mai există timp pentru a aştepta ca proiectul Legii bugetului să fie examinat în Parlament. Pe de altă parte, documentele care au fost elaborate rapid, au fost aspru criticate de societatea civilă, sindicate, patronate etc”, a spus expertul.

Anatol Ţăranu, directorul Centrului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, a spus că această situaţia a fost previzibilă, în condiţiile când avem un guvern minoritar. „Este adevărat că s-a pierdut mult timp. Este ceva caracteristic pentru guvernele minoritare. Guvernul Gaburici a preluat o cale bătătorită din alte democraţii. Altceva e că asumarea răspunderii ar putea să devină o obişnuinţă”, a declarat Ţăranu.

Guvernul condus de Chiril Gaburici şi-a asumat miercuri răspunderea pentru politica bugetar-fiscală, Legea bugetului de stat, cea a asigurărilor sociale şi cea a asigurărilor în medicină pentru anul 2015.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.