Guvernul a aprobat standardele minime de calitate privind îngrijirea copiilor în instituţiile de tip rezidenţial
Guvernul a aprobat standardele minime de calitate privind îngrijirea, educarea şi socializarea copiilor din instituţiile de tip rezidenţial. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului, în contextul Strategiei naţionale privind protecţia copilului şi familiei, aprobată în mai 2005.
Procesul de elaborare a standardelor de calitate a fost sprijinit de UNICEF şi a fost coordonat cu Secretariatul permanent al Consiliului naţional pentru protecţia drepturilor copiilor. Se consideră că implementarea acestora va îmbunătăţi calitatea îngrijirii şi educaţiei copiilor orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor şi pregătirea lor eficientă pentru integrarea în societate.
La capitolul organizarea instituţiei de tip rezidenţial se menţionează că instituţia oferă copilului aflat în dificultate servicii de îngrijire, educaţie, recuperare, reintegrare, asistenţă medicală şi socială, asigură acestuia condiţii optime de dezvoltare armonioasă, sprijină relaţiile dintre copil şi familia sa. Instituţia trebuie să aibă o capacitate maximă de 250 de locuri şi să primească copii cu vârste între 3 şi 16 ani. Perioada de şedere a copilului în cadrul instituţiei nu va depăşi 12 luni calendaristice, timp în care specialiştii vor găsi soluţia definitivă, de tip familial, iar plasamentul pe perioade mai îndelungate este decis doar în situaţii excepţionale. Copiii beneficiază de îngrijire de tip rezidenţial numai după ce s-au epuizat toate alternativele de tip familial.
Standardele stipulează că instituţia iniţiază acţiuni gen ”Ziua uşilor deschise”, cel puţin de două ori pe an, care oferă posibilitate persoanelor interesate să viziteze instituţia, să cunoască copiii şi serviciile oferite.
În dormitoare trebuie să fie cazaţi maxim 5 copii. Acestea trebuie să fie calde, curate şi mobilate corespunzător. Fiecare copil are dreptul la pat propriu şi la un spaţiu personal care să se poată încuia. Lenjeria de pat urmează să fie schimbă o dată la două săptămâni, iar pentru copiii cu probleme specifice – de câte ori este nevoie. Instituţia trebuie să fie asigurată permanent cu apă rece şi caldă curgătoare. Hrana în instituţii trebuie să fie asigurată prin cel puţin trei mese şi două gustări pe zi.
Personalul trebuie să respecte un program zilnic de activităţi în aer liber, fiind interzisă orice fel de practică de „uniformizare” a copiilor: îmbrăcarea cu haine identice, tunsori identice. Trebuie să fie încurajate vizitele copilului din instituţie la prietenii care locuiesc în comunitate, fiind, totodată, interzisă utilizarea bătăii sau oricărei alte forme agresive ca metodă de disciplinare a copilului.
În fiecare instituţie trebuie să existe o cutie poştală unde copiii să poată depune propunerile şi sugestiile privind calitatea îngrijirii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii lor etc.