Guvernul a aprobat rezilierea a trei acorduri încheiate pe platforma CSI

Guvernul a aprobat reziliere a trei acorduri încheiate de Republica Moldova pe platforma Comunității Statelor Independente. Acestea se referă la micul antreprenoriat, sectorul educației și trupele de grăniceri, transmite IPN.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a spus că acordul cu referire la micul antreprenoriat vine în contradicție cu angajamentele și obiectivele Republicii Moldova de integrare europeană.

În ceea ce privește denunțarea acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente, decizia este motivată de faptul că participarea în aranjamentele sau proiectele CSI devine irelevantă și nu aduce plus valoare politicilor naționale în domeniul educației după ce Republica Moldova a definit integrarea europeană drept prioritate în politica externă. De asemenea, în ultimul deceniu Ministerul Educației și Cercetării pe dimensiunile sale de competență nu a fost implicat în realizarea prevederilor acordului.

Cel de-al treilea acord denunțat vizează furnizarea privilegiată către trupele de grăniceri ale statelor-membre ale CSI a tehnicii speciale şi a altor mijloace materiale necesare trupelor de grăniceri. Autorii notei informative precizează că unul dintre motivele care au generat denunțarea acordului este faptul că tratatul, semnat în 1994, reflectă realitățile și particularitățile acelei perioade. Dat fiind faptul că frontiera de stat a Republicii Moldova nu se mai învecinează cu frontierele statelor membre ale CSI, participarea organelor competente ale Moldovei în cadrul activităților desfășurate sub egida CSI în domeniul asigurării securității frontierei are caracter limitat. Partea moldovenească a participat numai la măsuri culturale, sportive și dedicate veteranilor, cooperarea fiind realizată doar în domeniul umanitar.

În luna mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.