Guvernul a aprobat rectificări la Legea bugetului de stat pentru 2022

Guvernul a aprobat rectificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Deficitul a crescut cu 4,25 miliarde de lei, până la 19,4 miliarde de lei sau 7,1% în PIB, transmite IPN.

Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, creșterea soldului bugetar va fi îndreptată spre finanțarea măsurilor economice și sociale anti-criză de micșorare a impactului generat de criza energetică șu cea a refugiaților. „Fondurile de urgență ale Guvernului au fost practic epuizate. Se propune suplinirea acestora cu 1,5 miliarde lei”, a notat Dumitru Budianschi.

„Proiectul de modificare a bugetului pentru 2022 prevede, de rând cu suplinirea alocațiilor pentru unele programe de cheltuieli, și programe noi menite să susțină dezvoltarea afacerilor. De exemplu, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii va fi suplinit cu 250 de milioane de lei, Fondul de Eficiență Energetică – cu 250 de milioane, Fondul Ecologic – 21 de milioane de lei, programe de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii – 200 de milioane”, a mai spus ministrul.

În proiect se propune modificarea structurii surselor de finanțare a deficitului ca urmare a revizuirii intrărilor de împrumuturi, în special celor destinate atenuării impactului crizelor. În același timp, reieșind din faptul că pentru finanțarea deficitului bugetului de stat sursele interne devin tot mai costisitoare, vor fi utilizate resurse de creditare oferite pe plan extern de către partenerii de dezvoltare.

Autoritățile estimează că soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 va fi de 102,1 miliarde de lei, iar ponderea datorie de sta în PIB, la sfârșitul anului nu va depăși 37,3% - mai puțin decât valoarea aprobată pentru 2022 cu 3,1 puncte procentuale.

Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 urmează să fie transmis Parlamentului spre examinare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.