Guvernul a aprobat proiectului Legii cu privire la avocatul poporului

Avocatul parlamentar se va numi avocatul poporului, transmite IPN cu referire la un proiect de lege aprobat de Guvern. Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a spus că redenumirea se face pentru a evita confuziile în rândul populaţiei şi pentru a sublinia rolul acestei instituţii în apărarea drepturilor omului, transmite IPN.

Proiectul de lege instituie reguli clare privind concursul de selectare a candidaţilor şi procedura de numire în funcţie. Astfel, concursul de selectare va fi considerat valabil dacă la el se vor înscrie cel puţin doi candidaţi. Va fi ales candidatul care va obţine voturile majorităţii parlamentare. Se propune ca procedura de alegere să fie una de maximă transparenţă: CV-urile candidaţilor vor fi publicate pe site-ul Parlamentului, iar dezbaterile cu participarea reprezentanţilor societăţii civile şi a candidaţilor vor fi publice. În plus, structura internă va fi reorganizată prin crearea „oficiului avocatului poporului”, administrat de un secretar general.

Mandatul avocatului poporului va fi  prelungit de la 5 la 7 ani. Deţinerea a două mandate consecutive nu va fi posibilă. Avocatul poporului nu va putea tras la răspundere pentru acţiunile sau opiniile exprimate, iar urmărirea penală pe numele unui avocat al poporului  va putea fi pornită doar de procurorul general.

Consiliul Naţional pentru Participare, alcătuit din experţi neguvernamentali, a dat o notă pozitivă acestui proiect de lege. Potrivit preşedintelui CNP, Sergiu Ostaf, documentul va contribui la consolidarea independenţei instituţiei avocatului poporului. CNP a venit cu  mai multe propuneri de îmbunătăţire a proiectului legii, printre care şi instituirea, în cadrul oficiului avocatului poporului, a unei direcţii specializate, care ar oferi  sprijin administrativ şi organizatoric membrilor Consiliului pentru prevenirea torturii. De asemenea CNP a propus să fie specificat că avocatul poporului  are mandat jurisdicţional asupra întregului  teritoriu al ţării şi asupra situaţiilor în care sunt afectate drepturile cetăţenilor moldoveni peste hotarele ţări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.