Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului pentru anul 2013
Proiectul bugetului public naţional (bugetul de stat şi bugetele locale) pentru anul 2013, aprobat astăzi, 26 septembrie, de către Guvern, prevede venituri în sumă de 37 mlrd lei şi cheltuieli de 38,1 mlrd lei, în creştere cu peste 7%. Deficitul bugetului public naţional se va diminua cu 57 mln lei, până la 1,136 mlrd lei, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, a comunicat că pentru anul 2013 se prognozează o creştere economică de 5%. Rata anuală a inflaţiei va constitui 5%, exporturile şi importurile vor creştere cu 13 şi, respectiv 10%, iar salariul nominal mediu lunar va spori cu peste 11%, până la 3950 lei.
Potrivit executivului, în anul 2013 va lua amploare implementarea prevederilor acordului de suport bugetar în domeniul sectorului energetic, prin valorificarea alocaţiilor din Fondul de eficienţă energetică. Fondul va constitui 200 mln lei, cu 100,5 mln lei mai mult comparativ cu rectificările la bugetul pentru 2012. Potrivit proiectului de buget, va continua construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău, pentru care în 2013 se preconizează finanţări de 140 mln lei.
Deşi cheltuielile cu caracter economic se vor majora, orientarea socială a bugetului este evidentă. În suma totală a cheltuielilor bugetului public naţional 67,4% revin domeniului social, 14,3% – domeniului economic, 5,7% – menţinerii ordinii publice, apărării şi securităţii statului, 4,6% - serviciilor de stat cu destinaţie generală.
Cât priveşte proiectul bugetului de stat pentru anul 2013, acesta prevede venituri de 22,7 mlrd lei şi cheltuieli de peste 23 mlrd lei. Se prognozează un deficit bugetar de 874,8 mln lei.
Pentru finanţarea deficitului vor fi utilizate veniturile din vânzarea valorilor mobiliare de stat plasate pe piaţa primară, intrările din împrumuturi externe, împrumuturile pentru susţinerea bugetului de la Banca Mondială, BEI şi BERD şi mijloacele din vânzarea şi privatizarea patrimoniul public.
Potrivit executivului, proiectul bugetului de stat pentru anul 2013 are drept obiectiv implementarea în continuare a reformelor structurale importante, creând condiţii pentru atingerea obiectivului durabilităţii bugetar-fiscale şi finanţării din buget a cheltuielilor principale fără a recurge la ajutor excepţional din exterior, prin menţinerea unui deficit al bugetului public naţional la nivel de 1,14 % în PIB.