Planul Naţional de Acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, cuprinde o perioadă de trei ani şi include priorităţile-cheie de cooperare în vederea asigurării asocierii politice şi economice cu UE, transmite IPN.
Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, a menţionat că ministerul va elabora un sistem online de raportare şi monitorizare a nivelului de realizare a acţiunilor incluse în plan.
„Acest document este important şi în vederea valorificării asistenţei şi suportului bugetar direct din partea UE, în special în ceea ce vizează instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. În curând, urmează să fie semnat şi acordul de finanţare respectiv, astfel încât până la sfârşitul anului curent să avem şi prima tranşă din asistenţa planificată”, a spus Iulian Groza.
Prim-ministrul Iurie Leancă a sugerat ca, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, să fie organizată o şedinţă detaliată la acest subiect. „Şi atunci vom discuta foarte concret planul de acţiuni, priorităţile, cum ne pregătim pentru implementare în momentul în care va fi pus în aplicare provizorie. Astăzi, aprobăm de principiu acest plan, dar vom reveni pe discuţii punctuale”, a mai spus premierul.
Republica Moldova este singurul stat membru al Parteneriatului Estic care a elaborat un astfel de document, prin care a iniţiat procedura de coordonare şi punere în aplicare a Acordului de Asociere, fapt salutat de Uniunea Europeană.