Guvernul a aprobat o abordare liberală în politica de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor
Guvernul a aprobat Strategia de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2006-2015, elaborată de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), care propune abordarea liberală în realizarea reformelor structurale.
Potrivit ministrului Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, în vederea atragerii investiţiilor punctele-cheie ale strategiei se referă la modificarea şi îmbunătăţirea politicilor de atragere a investiţiilor, îmbunătăţirea climatului de afaceri în contextul reformei regulatorii prin acţiuni interne care ar asigura accesul investitorilor pe piaţa RM. Un element important este atragerea investiţiilor în infrastructură. „RM e o ţară atractivă din punct de vedere investiţional, însă există deficienţe în infrastructură”, a spus Dodon.
Din această cauză, MEC propune instituirea parteneriatelor publice private, unde statul, de rând cu businessul, ar putea să facă investiţii în infrastructură. Un alt compartiment important, în viziunea MEC, este dezvoltarea Zonelor economice libere (ZEL) şi a parcurilor industriale, deoarece „investitorii sunt în căutarea unor active pentru a-şi lansa activitatea de producere sau de oferire a serviciilor, însă în prezent acestea sunt la preţuri exagerate”, a mai spus Dodon. Din acest considerent, MEC propune evaluarea ZEL curente, crearea unora pe principii noi şi apariţia noilor servicii. „La unele aeroporturi din RM ar putea fi create ZEL care ar acora servicii de logistică şi de transport”, a menţionat ministrul.
Viziunea MEC urmăreşte asigurarea dezvoltării dinamice a economiei naţionale care va fi posibilă prin promovarea domeniilor de producere a mărfurilor şi prestare a serviciilor în care valoarea adăugată se obţine preponderent în baza resurselor intelectuale. Domeniile prioritare vor fi selectate în baza competitivităţi şi potenţialului de penetrare pe pieţele de desfacere, posibilitatea de substituire a importurilor, eficienţa prin asigurarea valorii adăugate înalte.
Obiectivul strategiei prezentate constă în asigurarea atragerii investiţiilor care vor permite diversificarea gamei şi creşterea volumelor de producţie, precum şi prestarea de servicii competitive pe pieţele internă şi externă şi sporirea considerabilă a potenţialului de export. Direcţiile prioritare ale strategiei constau în perfecţionarea cadrului de politici în atragerea investiţiilor, promovarea investiţiilor în infrastructură, dezvoltarea sferei de export a mărfurilor şi serviciilor, stimularea investiţiilor, deetatizarea şi perfecţionarea gestionării patrimoniului public, dezvoltarea pieţei financiare şi a zonelor economice libere, precum şi crearea parcurilor industriale.
În planurile MEC figurează o mărire a normei investiţiilor în economie de 25-30%, o creştere a volumului investiţiilor în capitalul fix de 8-15% anual şi o creştere a investiţiilor străine directe nu mai mică de 10% anual. Totodată, se planifică majorarea ritmurilor de creştere a exporturilor de mărfuri şi servicii cu 10–15% anual, extinderea sortimentului producţiei exportate, precum şi extinderea şi diversificarea pieţelor de desfacere la export.