Guvernul a aprobat noua organigramă a MEC
Noua organigramă a Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) prevede 3 viceminiştri, 3 departamente noi în contextul preluării de către acesta a funcţiilor Ministerului Industriei şi Infrastructurii, ale Serviciului Standardizare şi Metrologie, care au fost lichidate, precum şi o parte din funcţiile aparatului guvernului (probleme economice).
Prim-viceprim-ministrul, Igor Dodon, ministru al economiei şi comerţului, a spus că efectivul-limită al MEC va fi de 220 angajaţi. În comparaţie cu efectivul autorităţilor publice centrale, funcţiile cărora au fost transferate la MEC, numărul funcţionarilor publici se va reduce cu 80 de persoane.
Astfel, viceministrul economiei şi comerţului, Tudor Copaci, numit recent în această funcţie, va coordona problemele ce ţin de elaborarea politicilor structurale, financiare şi bugetare, atragerea investiţiilor, industrie, securitate energetică, cele ce ţin de activitatea Întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM), precum şi cele de cooperare bilaterală şi multilaterală cu ţările lumii. El va avea în subordine cinci structuri, care activează separat – Agenţia Proprietăţii Publice, Organizaţia pentru Promovarea Exporturilor din Moldova, Organizaţia pentru Dezvoltarea ÎMM, Agenţia Naţională pentru Conservarea Energiei şi Inspectoratul Energetic de Stat.
Viceministrul Sergiu Sainciuc se va ocupa şi în continuare de dezvoltarea resurselor umane, de politicile salariale şi de parteneriat social, de raporturile de muncă, de politicile migraţioniste. El va coordona activitatea unor asemenea structuri, care activează separat pe lângă MEC – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţia Muncii, Institutul de Economie şi Finanţe.
Cel de-al treilea viceministru, al cărei funcţie este deocamdată vacantă, dar se vorbeşte insistent că va fi ocupată de Iurie Muntean, actualul director executiv al Centrului de Productivitate şi Competitivitate ARIA (mai înainte a lucrat şi în MEC, în calitate de jurist), îi vor reveni coordonarea problemelor ce ţin de standardizare şi elaborare a reglementărilor tehnice, de relaţii cu OMC, de comerţul interior şi servicii, de circulaţia mărfurilor cu destinaţie dublă, precum şi de cele ce ţin de protecţia consumatorului.
În subordinea acestuia se vor afla Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Centrul pentru Productivitate şi Competitivitate ARIA, Centrul de Evaluare a Conformităţii Produselor, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorilor.
Însuşi ministrul Dodon, care este şi prim-viceprim–ministru, şi-a rezervat coordonarea directă a problemelor sectorului real al economiei, cele de evaluare a politicilor, de analiză şi prognoză macroeconomică, precum şi cele de personal.
În ultima şedinţă de guvern în subordinea MEC a fost trecută şi comisia care eliberează autorizaţii la importul de carne. Iar ministrul Dodon a fost numit copreşedinte din partea guvernului al Comisiei tripartite pentru consultări şi negocieri colective – guvern – sindicate - patronat, deţinută anterior de actualul premier.
Astfel, MEC devine un megaminister prin numeroasele aspecte economice pe care le coordonează, precum şi prin rolul care îi revine în elaborarea politicilor economice în stat şi îmbunătăţirea situaţiei economice.