Guvernul a aprobat lista riscurilor de producţie în agricultura anului 2006 pentru care va subvenţiona primele de asigurare
Guvernul a aprobat lista riscurilor de producţie în agricultură pentru care din bugetul de stat pe anul 2006 vor fi subvenţionate primele de asigurare în ramurile fitotehnie, horticultură, viticultură şi zootehnie.
În lista riscurilor intră seceta excesivă, care să provoace o scădere a recoltei de peste 30%; grindina; temperaturile scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor; furtuni; inundaţii; pieirea animalelor şi a păsărilor din cauză de boală, furtună, grindină, inundaţie, răcire excesivă, traume; şi sacrificarea în caz de necesitate a animalelor, conform indicaţiilor Serviciului veterinar de stat.
Vor beneficia de subvenţii următoarele culturi agricole şi specii de animale şi păsări care au fost afectate în 2006: sfecla de zahăr, porumbul, floarea soarelui, legumele, tutunul pentru roada anului 2006, grâul şi orzul de toamnă pentru roada anului 2007, strugurii şi fructele pentru roada anului 2007, porcinele, păsările domestice.
Info-Prim Neo precizează că, în luna martie trecut, Guvernul a aprobat subvenţionarea a 50 la sută din prima de asigurare pentru majoritatea culturilor agricole şi 60 la sută – din cea pentru culturile strategice, care aduc venituri mari la unitatea de suprafaţă, cum ar fi pomicultura, viticultura, legumicultura şi sfecla de zahăr.
În bugetul de stat pentru anul 2006 au fost prevăzute 15 milioane de lei pentru subvenţionarea parţială din partea statului a primei de asigurare, faţă de cele 5 mil. de lei din anul 2005.
Anterior experţi din domeniu au declarat pentru Agenţie că din alocările de anul 2005 au fost valorificate mai puţin de jumătate de milion de lei pentru că producătorii agricoli nu au asigurat culturile din cauza situaţiei financiare precare, conservatorismul acestora, dat fiind faptul că statul asigura în trecut sută la sută riscurile din agricultură, precum şi practica neplăcută din anii 93-94, când unele companii de asigurări s-au eschivat de la compensarea pagubelor rezultate în urma calamităţilor naturale.
Prima de asigurare se negociază de fiecare producător agricol în parte cu compania de asigurare, în funcţie de cultură, cheltuielile prognozate, riscurile pentru care sunt asigurate, şi constituie în medie 3-5 la sută. Pentru cazurile de seceta excesivă prima de asigurare este cea mai mare şi constituie cca 10%.
În R. Moldova o singură companie prestează servicii legate de asigurarea riscurilor în agricultură şi achită subvenţiile alocate de la bugetul public.