Guvernul a acceptat înlocuirea pietrei comemorative din scuarul Gării Feroviare cu un monument
Guvernul de la Chişinău a luat decizia de a înlocui piatra comemorativă din scuarul Gării Feroviare din capitală cu o compoziţie sculpturală în amintirea victimelor deportărilor regimului comunist, transmite Info-Prim Neo.
„Anexarea de către URSS a teritoriului dintre Prut şi Nistru s-a soldat cu consecinţe tragice pentru populaţie”, a menţionat ministrul culturii, Boris Focşa. Numai în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost ridicate din casele lor de către NKVD şi deportate peste 11 mii de familii. Represiunile au continuat şi după război. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 peste 35 mii de oameni au fost trimişi forţat în Siberia, iar în 1951, ca urmare a operaţiuni Nord, au fost siliţi să plece pe alte meleaguri 2600 de membri ai secţiei iehoviste. Potrivit Cărţii Negre a Comunismului, apărute la Paris în 1997, numărul moldovenilor deportaţi, cu statut de colonişti speciali, era de 94792 de persoane.
Ideea de a instala un monument al victimelor regimului comunist a fost lansată încă la finele anilor 80. Dar abia în 2010 a fost desfăşurat un concurs pentru selectarea sculptorului. Cheltuielile de edificare a compoziţiei, precum şi de amenajare a terenului aferent vor fi acoperite de Primăria municipiului Chişinău.