Chișinăul va găzdui în această toamnă o ședință comună a guvernelor de pe cele două maluri ale Prutului. Până atunci, vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale, la nivel de miniștri, pentru a impulsiona proiectele comune moldo-române. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă comune a premierilor Moldovei și României, organizate cu ocazia vizitei de lucru a premierului român Mihai Tudose la Chișinău, transmite IPN.
Oficialul român a declarat că România rămâne în continuare un avocat al Moldovei pe plan internațional și a subliniat că este nevoie de stabilitate pentru că toate acțiunile celor două guverne, de la Chișinău și București, au nevoie de finalitate. Acesta a adăugat că în ultimii doi ani, reformele din Republica Moldova încep să aducă roade, iar „România alege să fie aproape şi să susţină în continuare guvernul de la Chişinău pentru că este păcat ca tot acest efort depus să fie inutil”.
La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a spus că vizita de lucru a premierului român vorbește despre atitudinea României față de Moldova și despre relația specială pe care o avem cu România „pentru că nu este o simplă relație bilaterală, nu o simplă relație între două state vecine, ci una mult mai profundă, de suflet”.
Pavel Filip a mulțumit pentru ajutorul acordat de România pe diverse dimensiuni și, în pofida unor declarații ale unor lideri de la Chișinău, Moldova știe care sunt adevărații prieteni și care este adevăratul său drum, și anume „spre Europa și valorile ce definesc spațiul UE”.
Prim-ministrul a precizat că pe agenda de discuții cu omologul său român s-a regăsit subiectul legat de construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, pe care autoritățile speră să-l dea în exploatare la finele lui 2018. De asemenea, au vorbit despre prima interconexiune la rețeaua de energie electrică cu România.