Octavian Armașu spune că, în calitate de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, este deschis să vină în Parlament și să explice deciziile de politică monetară de atâtea ori de câte ori va fi nevoie. „Mi-am asumat responsabilitatea să desfășor activitatea de guvernator al băncii centrale și voi face tot posibilul pentru a realiza acest mandat cu profesionalism și angajament civic. În lege sunt foarte clar prescrise condițiile în care guvernatorul poate fi demis”, a declarat șeful BNM într-un interviu pentru presă, citat de IPN.
„Banca Națională promovează o politică monetară care este cât se poate de transparentă. De aceea, noi suntem onești cu societatea și vorbim deschis despre tot ce face BNM, inclusiv despre analizele, prognozele și instrumentele pe care le aplică”, a menționat Octavian Armașu. Scopul acțiunilor BNM este să fie readusă inflația la ținta de 5%.
Potrivit guvernatorului, instrumentele de politică monetară nu vor funcționa dacă participanții din piață nu vor avea încredere în modul în care se aplică acestea și în strategia BNM de a atinge obiectivul stabilit de lege. De aceea, BNM explică publicului strategia băncii centrale. Utilizând instrumentele de politică monetară, Banca Națională își dorește ca economia să absoarbă mai repede șocurile și să revină la echilibru, adică la ținta de 5%.
„BNM se uită în perspectivă mai lungă, guvernul are obiective pe termen mult mai scurt, respectiv faptul că apar păreri diferite e ceva firesc. Problema este alta – aceste divergențe de opinii încep să fie exploatate sub aspect politic și în spațiul public sunt lansate mesaje care seamănă discordie între instituții – între banca centrală și guvern. Vreau să afirm încă o dată că BNM optează pentru o conlucrare strânsă între instituțiile statului, respectiv Guvern-BNM, Parlament-BNM. Optează și realizează această conlucrare, de altfel, fapt prevăzut și de lege. Totodată, urmărim ca BNM să nu fie influențată din exterior atunci când ia decizii, păstrându-și independența”, declară Octavian Armașu.
Cât despre o eventuală plecare din funcție, Octavian Armașu spune că în lege sunt foarte clar prescrise condițiile în care guvernatorul poate fi demis. Aceste reguli au fost stabilite anume ca în situații precum sunt cele de astăzi, Banca Națională, Comitetul executiv al BNM, și nu doar guvernatorul, să aibă libertatea de a lua decizii profesionale, fiind imparțiali și protejați de presiunile politice. Astfel, legiuitorul a stabilit mecanisme de protecție, care în ultimă instanță să asigure stabilitatea financiară a țării și să funcționeze pentru binele societății.