Guvernării Republicii Moldova i se cer reforme urgente în domeniul mass-media

Guvernarea nu mai are dreptul să invoce diferite crize politice sau de alt gen pentru a întârzia adoptarea anumitor acte legislative şi aplicarea lor cu scopul reformării domeniului mass-media. Trebuie finalizată reformarea audiovizualului public, începută încă în 2010, iar instituţiile precum Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Consiliul de Observatori trebuie depolitizate. Asociaţia Presei Independente (API) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au făcut public un memoriu cu aceste cerinţe într-o conferinţă de presă la IPN, organizată cu ocazia lansării Zilelor libertăţii presei în Moldova.

Nadine Gogu, directorul executiv al CJI, a menţionat că timp de un an, 3 mai 2013 – 3 mai 2014, au fost semnalizate mai multe cazuri de agresiune verbală la adresa jurnaliştilor din Moldova, unii chiar au fost ameninţaţi cu moartea. Au fost înregistrate cazuri de agresare fizică la adresa jurnaliştilor şi îngrădirea accesului la evenimente publice.

Directorul executiv al CJI a specificat că atât conducerea Parlamentului, cât şi liderii fracţiunilor, au promis că vor găsi soluţii pentru revenirea presei în sala de şedinţe a Parlamentului, însă aceste promisiuni nu au fost realizate. Plus la aceasta, anul trecut a fost înregistrat şi un proiect de lege prin care se stabileşte că şedinţele Guvernului nu mai sunt transmise în direct, iar această iniţiativă a fost votată în prima lectură. Dacă proiectul va fi adoptat în lectură finală, în opinia jurnaliştilor şi reprezentanţilor societăţii civile aceasta va afecta procesul de transparenţă decizională. În această perioadă nu s-au adoptat legi care să amelioreze situaţia în domeniu şi nu s-a ajuns la o înţelegere privind transparenţa proprietarilor instituţiilor de media.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus că pentru asigurarea unei libertăţi reale a presei, în conformitate cu principiile unei societăţi deschise, democratice şi în corespundere cu normele internaţionale, autorităţile din Republica Moldova ar trebui să implementeze în practică, nu doar la nivel declarativ, obiectivele asumate în Programul de activitate al Guvernului.

De asemenea, se cere ca guvernarea să reacţioneze şi să pedepsească vinovaţii în cazurile de agresiune împotriva jurnaliştilor, să perfecţioneze cadrul legal ce vizează mass-media. În acest context se solicită adoptarea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pentru modificarea Codului Audiovizualului în vederea asigurării transparenţei proprietăţii mass-media, cu adoptarea ulterioară a proiectului noului Cod al Audiovizualului.

Petru Macovei a adăugat că se cere să se întreprindă măsuri în scopul contracarării monopolizării mass-media care ar pune în pericol pluralismul mijloacelor de comunicare în masă, să se asigure depolitizarea definitivă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi să se elaboreze şi să asigure realizarea unor programe şi politici naţionale de susţinere a dezvoltării presei independente şi a producţiei autohtone în limba română.

  • nadine gogu despre situatia presei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.