Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, susține că guvernarea și opoziția au sarcini diferite. Potrivit lui, sigur că autoritățile trebuie să-și îndeplinească atribuțiile, iar opoziția, chiar dacă este stare de urgență, trebuie să aibă o atitudine critică față de ceea ce fac autoritățile. Analistul a menționat că autoritățile, în pofida tuturor eforturilor pe care le fac, mai și greșesc și aceste greșeli ies în față atunci când astăzi guvernarea spune una, mâine își schimbă punctul de vedere, transmite IPN.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Boțan a declarat că așa s-a întâmplat în raport cu diaspora. În opinia sa, nu era nevoie ca reprezentanții guvernării să intervină de maniera în care au făcut-o pentru a le explica oamenilor ce obligație au și să-i antagonizeze.
„Tocmai reprezentanții guvernării excită cetățenii să intervină. Asta o face domnul președinte, același lucru îl face domnul prim-ministru. Dialogul politic, chiar în contradictoriu, trebuie să existe, pentru că avem o astfel de situație pentru prima oară. Guvernarea trebuie să fie fermă, dar trebuie să fie și inteligentă, guvernarea trebuie să le explice cetățenilor cu bunăvoință că suntem pentru prima dată într-o astfel de situație și orice idei care pot îmbunătăți măsurile în vederea combaterii COVID-ului sunt binevenite, inclusiv din partea opoziției”, susține analistul.
Potrivit lui, opoziția este în drept să pună întrebări. „Care este sensul ca în plină criză de pandemie, când toată guvernarea este în mâinile Comisiei pentru Situații Excepționale, Guvernul își asumă răspunderea pentru niște legi? Atunci când Parlamentul nu este funcțional, atunci când avem stare excepțională, de ce Guvernul își asumă răspunderea pentru proiecte care au impact pentru ani buni înainte și pentru viitor, dacă acum trebuie soluționate, în primul rând, problemele legate de combaterea pandemiei?”, menționează Igor Boțan.
În opinia sa, este important ca puterea și opoziția, fiecare să-și îndeplinească atribuțiile. Guvernul și guvernanții să guverneze, să asigure pentru cetățeni protecție, iar opoziția, dacă observă că lucrurile nu merg bine, să pună degetul pe rană și să spună, dar respectând limitele decenței.