Guvernarea este atenţionată privind un posibil scenariu ucrainean

Guvernarea de la Chişinău trebuie să poarte un dialog continuu cu minorităţile naţionale de pe tot teritoriul republicii, cu regiunile şi cu opoziţia politică, pentru a evita un scenariu asemănător celui din Ucraina. Totodată, cea mai importantă sarcină a guvernanţilor în prezent este să asigure stabilitatea politică, să dezvolte democraţia şi să consolideze statul. Despre aceasta a spus într-o conferinţă de presă la tema „Bilanţul conferinţei ştiinţifice internaţionale „Politica de stat faţă de minorităţile naţionale şi securitatea în bazinul Mării Negre”, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, lider al mişcării obşteşti „Găgăuzia Unită”, transmite IPN.

Mihail Formuzal a precizat că acum câteva zile la Comrat a avut loc o conferinţă internaţională la care au fost discutate problemele relaţiilor interetnice, politicile statului privind minorităţile naţionale şi cum se manifestă acestea asupra securităţii naţionale. „A fost un mediu academic care a propus soluţii la mai multe probleme ale societăţii moldoveneşti, şi care trebuie să fie auzite de guvernare. A fost efectuată şi o analiză a situaţiei din Moldova şi ceea ce se întâmplă în statele vecine. Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dorim ca situaţia internă a Ucrainei să se stabilizeze. Deoarece în Ucraina au fost comise mai multe greşeli şi este foarte important ca cei de la putere să tragă învăţăminte şi să nu le repete”, a spus Mihail Formuzal.

Başcanul Găgăuziei a subliniat că probleme în societatea moldovenească sunt foarte multe şi ele trebuie soluţionate pe calea dialogului continuu. Experţii din mai multe state, inclusiv Bulgaria, Ucraina, Rusia, precum şi din Uniunea Europeană, care au participat la conferinţă, au formulat mai multe soluţii la problemele existente în Republica Moldova, pe care le vor publica într-o culegere.

Istoricul Serghei Nazaria, a spus că participanţii la conferinţă au ajuns la concluzia că este grav ceea ce se întâmplă în Ucraina când se împuşcă oamenii între ei, iar pentru ca Moldova să evite un astfel de scenariu trebuie să fie purtate negocieri şi discuţii cu toată societatea. „Dacă jumătate din populaţia ţării nu este de acord cu acţiunile guvernării, atunci acei de la putere trebuie să se oprească şi să discute cu cetăţenii, pentru că în caz contrar ţara se va dezmembra”, a spus Serghei Nazaria.

Potrivit acestuia, este revoltător faptul că puterea reacţionează violent la viziunile unei părţi a societăţii care promovează ideea integrării în Uniunea Vamală şi apropierea de Federaţia Rusă şi tolerează în mod deschis pornirile extremiste ale alto membri ai societăţii.

La rândul său, conducătorul Asociaţiei „Родина – Евроазийский Союз”, Igori Tuleanţev, a spus că elita politică de la Chişinău repetă comportamentul conducerii Ucrainei şi promovează elementele pe care le-a numit pro-fasciste. Acesta s-a arătat deranjat şi de faptul că poliţia a aplicat o amendă de 400 de lei individului care a vandalizat pe 9 mai monumentul „Eliberarea” din scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, considerând că astfel de porniri trebuie pedepsite aspru cu condamnare.

„Prin faptul că elita politică moldovenească nu a purtat la manifestaţiile de 9 mai panglica „Sfântului Gheorghe”, a promovat astfel falsificarea istoriei şi a vrut să prezinte victoriile sovietice în altă lumină, iar acest lucru se va termina foarte rău. Am vrea să le reamintim că noi am câştigat în 1945, iar cei care au uitat acest lucru noi le vom reaminti acest lucru”, a declarat Igori Tuleanţev.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.