Alegerea organelor de conducere ale Parlamentului de către două partide pro-europene cu susţinerea deputaţilor comunişti este o variantă mai bună decât alegerile anticipate. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii de vineri „Ţara lui Dogaru” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Alexandru Cauia, decanul facultăţii de drept a Universităţii Libere Internaţionale, şi-a exprimat speranţa că Partidul Liberal se va regăsi totuşi în noua guvernare „Ceea ce au semnat astăzi PLDM cu PDM nu este un act juridic, ci unul politic, care lasă loc de interpretări. Sper ca PDM şi PLDM până la urmă să găsească o soluţie cel puţin la nivel teoretic. Nu contează cele 7 săptămâni de negocieri, contează stabilitatea. Sper ca în următorii patru ani să avem o stabilitate politică”, a spus Cauia.
Valeriu Cerba, prorector la Academia de Studii Europene, şi-a exprimat regretul că PL nu participă la guvernare şi consideră că PDM şi PLDM şi-au asumat o răspundere prea mare asumându-şi actul guvernării în lipsa unei majorităţi parlamentare. „Practica arată că o coaliţie fără majoritate parlamentară nu poate asigura o guvernare de lungă durată. Cele trei partide pro-europene erau obligate să formeze o coaliţie de guvernare. PDM şi PLDM şi-au asumat o răspundere enormă”, a punctat colonelul în rezervă Cerba.
Ecaterina Mardarovici, director executiv al Clubului Politic al Femeilor 50/50, consideră că poporul Republicii Moldova totuşi trebuie felicitat cu faptul că în cele din urmă s-a ales conducerea Parlamentului. „Noi ne aşteptam la o guvernare largă dar cred că această coaliţie este una reală” , a declarat fosta deputată.
Blogherul Nicolae Pascaru, preşedinte al Federaţiei de Arte Marţiale „Voievod”, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că vom avea o „guvernare exotică”, una fără precedent pentru Republica Moldova, în care vor fi prezente toate segmentele politice de la dreapta la stânga.