Guvernanţii le propun producătorilor de vin să intensifice controlul calităţii şi inofensivităţii produselor livrate
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a cerut producătorilor să intensifice controlul calităţii şi inofensivităţii produselor alcoolice exportate. „Producătorii trebuie să conştientizeze că dreptatea este întotdeauna de partea consumatorilor. Dacă doresc să propună o marfă pe o anumită piaţă, nu neapărat cea a Federaţiei Ruse, urmează să se conformeze la cerinţele pieţei respective”, a declarat ministrul Valeriu Cosarciuc, solicitat să ofere detalii privind evoluţia discuţiilor pe marginea exportului vinului moldovenesc în Rusia, transmite Info-Prim Neo.
„Oameni care lucrează în business cunosc regulile – trebuie să te conformezi cerinţelor unei pieţe concrete şi unui consumator concret, în cazul de faţă piaţa rusă”, a menţionat Valeriu Cosarciuc. Şi vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a subliniat necesitatea conformării producătorilor moldoveni la cerinţele pieţei de export.
„Posibil pe piaţa Federaţiei Ruse cerinţele faţă de calitatea vinurilor exportate sunt mai stricte decât pe alte pieţe unde face exporturi Republica Moldova, se cer mai multe documente confirmative. Dar dacă avem nevoie de această piaţă, respectarea acestor cerinţe este obligatorie. Nu ne pune nimeni cu de-a sila să exportăm în Federaţia Rusă. Ruşii vom consuma liniştit vinuri din Franţa, Italia,Ungaria, Bulgaria, America Latină, iar noi trebuie să identificăm alte pieţe. Ceea ce se face, de altfel, dar oricum în prezent nu putem renunţa la această piaţă”, a subliniat vicepremierul.
Întrebat ce a stat în spatele declaraţiilor oficialilor de la Rospotrebnadzor privind posibila sistare a importurilor de vin moldovenesc în Rusia – nerespectarea parametrilor de calitate sau şi un subtext politic, Valeriu Lazăr a spus că nu cunoaşte.
„Pot fi şi unele implicaţii politice, dar din câte am aflat de la colegi s-a constat că e vorba de sisteme diferite de referinţă la aprecierea calităţii vinurilor. Partea rusă vorbeşte de un anumit număr de indicatori, specialiştii noştri de alt număr. Problema se studiază în vederea înlăturării acestor neconcordanţe şi diferenţe în sistemele de apreciere, care, pe termen scurt, ar debloca situaţia. Dar în presă au apărut multe interpretări eronate, multe declaraţii care nu au temei real. Nu este vorba de un embargo, circa 50% din vinul care se exporta pe piaţa rusă continuă să se exporte”, a menţionat ministrul economiei.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, deşi după 2006 cu partea rusă au fost semnate două documente în care aceasta şi-a expus cerinţele faţă de calitatea vinurilor moldoveneşti exportate (GOST şi San PIN) aceste documente sunt foarte puţin cunoscute de producători.
Este necesar de revăzut sistemul de certificare al calităţii şi inofensivităţii producţiei vinicole, al produselor alimentare în ansamblu.
„Nu mi se pare normal că fosta guvernare a stabilit doar un singur organism de certificare a calităţii. Monopolismul nu e bun. De aceea, propunem să fie revăzut acest sistem, trebuie să avem două-trei şi mai multe organisme de certificare a calităţii, între aceste organisme să existe o competiţie”, a conchis vicepremierul.