Guvernanţii admit criza economică, după ce în electorală declarau contrariul
„Situaţia economică din Moldova continuă să rămână dificilă, dar în luna mai au apărut primele semne de ameliorare”, a declarat la o conferinţă de presă prim-vicepremierul în exerciţiu, Igor Dodon. El a spus că Moldova fost pregătită pentru a înfrunta criza mai bine decât alte ţări vecine. Igor Dodon nu s-a arătat sigur că miercuri, 3 iunie, va fi ales un preşedinte al ţării, dar a spus că guvernul în exerciţiu are gata două scenarii pentru a conduce ţara prin criza economică şi financiară, transmite Info-Prim Neo.
Viceprim-ministrul, care este şi ministrul al economiei şi comerţului, a spus că guvernul are o rezervă de pârghii pentru a lua decizii pe timp de criză, dar acestea rămân tot mai puţine şi este necesar un parlament funcţionabil, care să asigure baza legislativă.
„Am simţit că în primele patru luni ale anului criza a afectat sectorul real al economiei moldoveneşti”, a spus Igor Dodon, deputat ales pe lista Partidului Comuniştilor după recentele alegeri parlamentare.
Înainte de votul din 5 aprilie, guvernanţii declarau că Moldova nu este afectată de criza mondială. Ministrul economiei a apreciat contractarea economică la 24-25% în primul trimestru, înregistrându-se scăderi la capitolele exporturi, importuri şi industrie.
Pentru prima dată în acest an, în luna mai, s-au majorat veniturile din exporturi şi transferurile de la cetăţenii care lucrează peste hotare. În ianuarie acumulările din exporturi erau de 6 mln dolari SUA zilnic, de la lucrătorii migranţi – 3,4 mln dolari. Transferurile ultimilor au constituit în luna aprilie 2,4 mln dolari, iar în mai acestea s-au ridicat la 4,2 mln.
Referindu-se la sectorul bancar, Dodon a spus că băncile au suficiente lichidităţi acum, după ce în lunile de la începutul anului se înregistra o cerere zilnică de 50 mln dolari, depăşind cu mult ofertă.
În alt context, întrebat despre legalitatea deciziei guvernului din care face parte, care a impus regimul de vize pentru români, prim-vicepremierul în exerciţiu a spus că acea decizie este perfect legală şi doar Curtea Constituţională ar putea-o declara eventual nulă. Un studiu publicat de jurişti angajaţi de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT arată că impunerea vizelor doar pentru o ţară din Uniunea Europeană este ilegală de vreme ce vizele pentru UE au fost anulate printr-o lege.