Grupurile de experţi din cadrul negocierilor politice îşi încep activitatea

Grupurile de lucru care urmează să elaboreze proiectul acordului politic de formare a alianţei de guvernare, dar şi proiectul programului Guvernului, urmează să-şi înceapă activitatea de astăzi, 14 iulie. La o înţelegere în acest sens au ajuns liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Liberal, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la sfârşitul zilei de luni, 13 iunie 2015. În cadrul aceleiaşi întrevederi cei 3 lideri politici au discutat şi despre mecanismul de numire în funcţie a şefului statului, transmite IPN.

„Este o etapă ordinară a procesului de negocieri. Pot să constat că am avansat în acest proces. Mai mult ca atât, Partidul Democrat a înaintat propunerea ca, în paralel cu grupul de bază de negocieri politice, să fie pus în funcţie un al doilea grup care să elaboreze proiectul acordului politic de formare a alianţei de guvernare şi să lucreze, la fel, asupra proiectului programului Guvernului”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu, precizând că, într-un asemenea mod, concomitent, urmează să fie învestit şi Guvernul, şi să fie formată şi alianţa de guvernământ.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat după şedinţă că discuţia a fost una bună şi că s-a discutat şi mecanismul de alegere a preşedintelui. „Până la alegerea preşedintelui mai avem puţin timp şi depăşind o criză politică, nu este în niciun caz inteligent cel puţin, ca peste 8 luni să intrăm într-o altă criză politică. Opţiuni sunt puţine –una ar fi modificarea Constituţiei, fie în Parlament cu şanse mai mici, fie în baza unui referendum constituţional. Şi, desigur, rămâne opţiunea ca în Parlament să fie întrunit numărul necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui”, a notat liderul PLDM.

Vlad Filat a declarat că se discută şi referitor la partajarea funcţiilor. „Este interesant acest exerciţiu de partajare a funcţiilor, doar că el nu este determinant. Noi discutăm şi acest capitol, dar cel mai important lucru ţine de crearea acestei majorităţi funcţionale. Aceasta înseamnă că trebuie să asigurăm inclusiv echilibrul necesar în actul guvernării şi de ce nu, un confort necesar pentru fiecare participant, pentru fiecare partid”, a mai spus Vlad Filat.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că discuţiile se desfăşoară într-o manieră calmă. „Am ajuns să înceapă lucrurile şi pe linia experţilor, adică a grupurilor, ca să punem pe hârtie acordul, apoi programul de guvernare, astfel încât până la sfârşit de lună să avem Guvern, dacă toţi cei care stăm la masă suntem sinceri în formarea acestei alianţe – PLDM, PDM şi PL. În politică sinceritatea e mai dificilă, dar există şi oameni sinceri, şi actori buni”, a notat liberalul.

Mihai Ghimpu a menţionat că fiecare participant la discuţii vine cu părereile şi viziunile sale. „Suntem 3 partide şi fiecare are interesul său, adică sunt 3 interese, dar final trebuie să ajungă unul – ca să mişcăm lucrurile înainte, să se facă reforme etc.”, a mai spus Ghimpu, precizând că PL va insista pe un procuror european şi în acest sens se poartă discuţii, dar urmează a fi identificat un mecanism.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.