Grupul de urmărire penală, care desfășoară ancheta în dosarele fraudei bancare, va fi extins. Decizia a fost luată de către procurorul general interimar, Igor Popa, după evaluările făcute pe marginea evoluției investigațiilor, dar și în urma unor discuții purtate cu partenerii de dezvoltare, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se spune că, pe lângă procurorii anticorupție, reprezentanții Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale și Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor, grupului de urmărire penală se vor alătura ofițeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, experți judiciari și experți contabili ai Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Potrivit comunicatului, membrii grupului urmează să fie înlăturați de la alte activități, specifice funcției, pentru a se concentra asupra investigațiilor în dosarele fraudei.
Totodată, în vederea impulsionării recuperării bunurilor delapidate, s-a dispus inițierea, în comun cu EUROJUST, a unei echipe comune de investigații, în vederea obținerii operative a documentelor și a altor probe, în privința persoanelor implicate în frauda bancară.
Pentru stabilirea tuturor circumstanțelor legate de frauda bancară, au fost expediate cereri de comisii rogatorii în Federația Rusă, Letonia, Italia, SUA, Franța, Austria, Cehia, Cipru, Elveția, Estonia, Liechtenstein și Monaco, prin care s-a solicitat ridicarea rulajelor bancare, audiere de persoane, ridicare de documente confirmative a tranzacțiilor efectuate.
PG amintește că drept reper pentru valorile care sunt urmărite pentru recuperare este suma de 13,34 miliarde de lei, ceea ce reprezintă valoarea hârtiilor de valoare de stat emise în vederea acoperirii creditelor de urgență, acordate de BNM, în favoarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.
În prezent, sunt 197 de cauze penale privind faptele infracționale de prejudiciere a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, care s-a aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală.
Valoarea sechestrelor aplicate este de aproape trei miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat, la data de 15 iunie 2019, este de 2,2 miliarde de lei, dintre care active proprii ale băncilor – 1 203,4 milioane de lei, iar pe titluri executorii – 1 073,2 milioane de lei.