Grupul de raportori pentru democraţie al Comitetului de Miniştri al CoE se documentează cu privire la situaţia din Moldova
Grupul de raportori pentru democraţie al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) se documentează cu privire la situaţia din Moldova, în special în contextul evenimentelor ce au succedat alegerile parlamentare din 5 aprilie. Delegaţia Grupului de Raportori a avut marţi, 19 mai, o întrevedere cu viceprim-ministrul în exerciţiu Andrei Stratan, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă difuzat de minister.
Delegaţia, condusă de ambasadorul Eberhardt Kölsch, reprezentant permanent al Germaniei pe lângă CoE, a inclus şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Strasbourg ai Austriei, Cehiei, Poloniei, Lituaniei, Ungariei şi membri ai Secretariatului Consiliului Europei.
Ambasadorul Kölsch a subliniat că, la sfârşitul vizitei, va fi elaborat un raport cu concluzii şi recomandări. Totodată, membrii delegaţiei s-au interesat de relaţiile Moldovei cu ţările vecine şi de priorităţile politicii externe, în special în contextul Parteneriatului Estic.
Andrei Stratan a prezentat viziunea autorităţilor moldoveneşti asupra evenimentelor de după alegerile parlamentare – „evenimente caracterizate, după toate evidenţele, de interesul unor forţe distructive şi destabilizatoare”, a spus oficialul moldovean.
Ministrul a reiterat că, indiferent de circumstanţe, integrarea europeană a fost şi rămâne obiectiv prioritar al Republicii Moldova şi a solicitat asistenţa partenerilor europeni în vederea demarării negocierilor unui nou acord între Moldova şi Uniunea Europeană.
Şeful diplomaţiei moldoveneşti a mai spus că, oricare ar fi declaraţiile liderilor politici din unele state vecine, promovarea relaţiilor bilaterale pragmatice şi eficiente, este una de interes major pentru Republica Moldova.
Anterior, autorităţile de la Chişinău au acuzat partidele de opoziţie şi ţara vecină, România, de implicare în organizarea unei tentative de lovitură de stat la 7 aprilie, când în urma unor proteste stradale violente au fost distruse sediile Parlamentului şi Preşedinţiei Republicii Moldova. Structurile europene au chemat puterea şi opoziţia la dialog pentru a găsi soluţia viabilă pentru criza politică ce a urmat alegerile din 5 aprilie, rezultatele cărora au fost contestate de opoziţie.