Gruparea paramilitară din nordul ţării, care a fost reţinută şi percheziţionată de către poliţişti, avea scopul să racoleze 300 de persoane, după care urma să atace Unitatea militară din Bălţi pentru a se înarma. Totodată, potrivit poliţiştilor, gruparea intenţiona să elibereze cu forţa 400 de deţinuţi din Penitenciarul Bălţi pentru a fi implicaţi în acţiuni ulterioare, transmite IPN.
Este vorba despre o grupare de 13 persoane, cu vârstele cuprinse între 20 şi 47 de ani, din municipiile Chişinău şi Bălţi. Acestea au fost reţinute, fiind suspectate de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale. Şase dintre membrii grupării au antecedente penale pentru comiterea mai multor infracţiuni grave, inclusiv tâlhării şi trafic de fiinţe umane. Totodată, trei din cei 13 reţinuţi deţin dublă cetăţenie – a Republicii Moldova şi Ucrainei sau a Federaţiei Ruse.
Potrivit poliţiştilor, gruparea urma să atace Inspectoratul de poliţie şi Unitatea de Carabinieri din Bălţi. De asemenea, mai aveau scopul de a jefui oameni de afaceri şi de a lua sub control uzinele din nordul ţării.
Potrivit şefului adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei al MAI, Gheorghe Cavcaliuc, această grupare studia mişcarea forţelor poliţieneşti în legătură cu protestele care aveau loc la Chişinău.
„Această grupare intenţiona să facă acţiuni reale, care se puteau termina cu masacre. Planul lor era de a lua sub control municipiul Bălţi, după care regiunea de nord a ţării şi să meargă spre municipiul Chişinău. Această grupare îşi propunea să ia cu forţa tot teritoriul ţării, să-şi numească politicienii lor, conducătorii aşa-numitului stat al lor (...) Acest lucru urma să fie făcut după scenariul din regiunea Donbas, Ucraina,” a declarat Cavcaliuc.
Percheziţiile efectuate de către poliţişti şi procurori au scos la iveală, printre altele, armament, droguri, pliante „cu caracter violent”, uniforme militare, hărţi şi valută.
Membrii grupării vor fi anchetaţi pe mai multe articole din codul penal, inclusiv organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale, purtarea şi păstrarea ilegală a armelor, şi chemări la răsturnarea prin violenţă a orânduirii constituţionale. Astfel, ei riscă până la 20 ani privaţiune de libertate sau detenţie pe viaţă.