Grup criminal organizat din SIS este protejat de factori de decizie, colonel în rezervă

Un grup criminal organizat activează în cadrul Serviciului de Informații și Securitate sub tutela unor factori de decizie ai instituției, afirmă Alexei Serebreanschi, colonel în rezervă SIS, fost șef al spionajului extern.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexei Serebreanschi a declarat că acest grup ar urmări discreditarea persoanelor incomode: a ofițerilor SIS, politicienilor, persoanelor publice, diplomaților,  dar și ațâțarea urii interetnice prin denigrarea minorităților naționale, în special a găgăuzilor, gestionarea ilegală a Telegram canalelor anonime, utilizarea jurnaliștilor și formatorilor de opinie în scopuri criminale, imixtiune în actul justiției, furtul și divulgarea informațiilor secrete din cadrul SIS. Colonelul în rezervă a dat mai multe nume, precizând că ar fi implicați în infracțiunile menționate. „Alexandru Esaulenco, Gumeniuc Racoviță, Cuzmin, Ciumacenco, Pavliuc și Ojog” utilizează SIS și potențialul operativ al Serviciului în interesul socialiștilor și a lui Igor Dodon, a menționat Alexei Serebreanschi.

Alexei Serebreanschi s-a referit la ofițerul SIS Alexandru Pavliuc. „Toți cunosc că Pavliuc este omul lui Dodon și al socialiștilor pe linia comunicării cu Moscova. Nu este secret că în anul 2019, Pavliuc a fost detașat la Moscova de către Esaulenco, în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, în calitate de ofițer de legătură SIS în colaborarea cu structurile de informații și securitate ale Federației Ruse: Serviciul de Informații Externe (SVR) și Serviciul Federal de Securitate (FSB)”. Alexei Serebreanschi susține că „Alexandr Pavliuc, în perioada activității sale la Moscova, din 2019 până în prezent, folosește în interese meschine statutul său de reprezentant SIS prin depășirea atribuțiilor de serviciu, încălcând grav competențele sale funcționale prevăzute de lege, în interesul lui Dodon. Profitând de statutul său de reprezentant SIS, Pavliuc în mod ilegal se ocupă de culegerea informațiilor despre viața privată a diplomaților moldoveni și colaboratorilor Ambasadei”, susține colonelul în rezervă. Astfel, potrivit lui, se încalcă inviolabilitatea vieții personale a diplomaților și angajaților misiunii diplomatice a Republicii Moldova.

Alexei Serebreanschi  a mai spus că se creează condiții ca în misiunea diplomatică de la Moscova să activeze doar persoane apropiate și loiale socialiștilor. „În contextul alegerilor prezidențiale preconizate pentru anul viitor, Pavliuc deja o implică ilegal pe soția sa care nu face parte din funcționarii diplomatici, în relațiile ambasadei cu diaspora. În acest sens, Pavliuc are sarcina ca până în toamnă 2024 să mobilizeze diaspora utilizând ambasada de la Moscova în interesul socialiștilor”, a afirmat Alexei Serebreanschi.

Colonelul în rezervă SIS mai spune că, potrivit unor informații, „Pavliuc de comun cu unii angajați loiali din ambasadă, a elaborat și implementează o schemă ilicită de achitare a salariului/indemnizației lunare în numerar pentru diplomații și colaboratorii ambasadei. Urmare acestei scheme, Pavliuc obține venituri financiare din diferența de curs valutar al rublei rusești față de euro”.

Alexei Serebreanschi declară că în privința celor declarate astăzi a sesizat organele procuraturii și CNA, inclusiv au fost remise toate probele la acuzațiile invocate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.