Grigore Vieru omagiat la Gala Studenților Români din Străinătate

București, 13 februarie 2015

          
Peste 1000 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 8 ianuarie 2015, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaște și recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii. Gala a debutat cu un salut la adresa celei de-a doua ediții a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, desfășurată cu doar câteva zile înainte la Chișinău.

În cadrul Galei LSRS a fost omagiată memoria lui Grigore Vieru, regretatul poet care ar fi împlinit 80 de ani mâine, 14 februarie. Gala LSRS a devenit astfel primul moment major al anului omagial Grigore Vieru. Am fost onorați sa oferim cadrul pentru cinstirea memoriei si operei marelui poet. Astfel, Distincția Specială în Arte din cadrul Premiilor LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate a purtat numele lui Grigore Vieru în semn de respect și de apreciere pentru întreaga activitate și pentru neîncetata sa credință în visul de a unii românii de pe ambele maluri ale Prutului. În cuvintele sale: „Dacă foarte mulți oameni visează să ajungă în cosmos, visul meu cel mai mare este să trec Prutul”.

Acest demers se încadrează în eforturile și sprijinul oferit de Liga Studenților Români din Străinătate față de frații noștri de peste Prut, iniţiatori, organizatori şi laureaţi ai Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova și în eforturile Fundației CAESAR de a sprijini integrarea europeana a Republicii Moldova. Premiile categoriei Arte au fost înmânate de către Dl. Ducu Bertzi și Dl. Dorin Dusceac, Vice-Ministru al Mediului din Republica Moldova. Astfel, au fost oferite două distincții: Mențiune pentru Excelență în Arte – Sabina Berariu, Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie – și Premiul Special în Arte „Grigore Vieru” câștigat de Alecsandra Raluca Drăgoi, în prezent masterandă la Fotojurnalism la University of Westiminster, din Londra, Marea Britanie.

De asemenea, pe scena Galei a fost recitată poezia "Scrisoare din Basarabia", aplaudata la scena deschisă. Unul dintre momentele artistice ale Galei LSRS l-a adus în prim plan pe Nicu Mâță – o voce deosebită a Basarabiei. Momentul muzical poate fi urmărit aici - http://goo.gl/D3OrrQ - în timp ce întreaga înregistrare a Galei poate fi vizionată aici - http://goo.gl/af6ygO. Prin astfel de gesturi, LSRS și Fundația C.A.E.S.A.R. doresc să transmită un mesaj de solidaritate către tinerii din România și din Basarabia, în spiritul valorilor și principiilor promovate de unul dintre cei mai mari poeți români ai tuturor timpurilor, Grigore Vieru.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2015 a fost un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group, Ernst & Young, CEC Bank, British Council, Voicu & Filipescu, ENEL și TAROM.

Parteneri logistici: Qual Media Group, Hotel IBIS Gara de Nord, Crama Ceptura, Murfatlar, Distileriile Alexandrion prin brandul premium Brâncoveanu XO, French Bakery, Băiatul cu Flori, Expres Național, Cube Production, Imagerie, Silviu Pal Photography.

Parteneri media: TVR Internaţional, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Rador, Agerpres, Adevărul, Evenimentul Zilei, Foreign Policy, Ziare.com, Realitatea.net, Studentie.ro, AcademicLink, Edu-News, Online Student, DiasporaLive.ro, RomâniaPozitiva, ȘtiriONG, iQool, Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP), Autentici.ro.

Susținem și ne susțin: Inspire Group, Rotary, Rotaract, Fundația Dignitas, Succes pentru România, Medierenet, Juridice.ro, Art Out, QS World Grad School Tour, Clubul Român pentru Relații Externe, Diplomație și Afaceri Europene (CRREDAE), Clubul pentru România, Softbinator, Association des États Généraux des Étudiants de l`Europe (AEGEE), Uniunea Studenților din România (USR), Group of the European Youth for Change (GEYC), Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP), Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB), Consiliul Tineretului din România (CTR), Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Asociația Alumni Lumina, Campadillo, International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE), Techsylvania, Gala Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM), Jeunes Moldaves, Educativa, Asociația Federaliștilor Europeni din România (AFER), Federația Share Cluj-Napoca, JCI Cluj, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia”, The European Law Students' Association (ELSA România).
 

CONTACT

Andrei Dincă
Vice-Președinte Comunicare
andrei.dinca@lsrs.ro
+44 753 228 4414
 

Dan Nechita
CEO Fundația CAESAR
dan.nechita@fundatiacaesar.ro
+40 743 465 674
 

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune.
LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele
reorientării lor spre țară.
Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.