Cetățenii au obosit să asculte promisiuni în campania electorală și vor să li se spună exact cum se vor rezolva problemele pe care le au. „Este foarte ușor să promiți, dar să implementezi și să realizezi este foarte greu. Noi știm cele mai grave probleme care îi dor pe cetățeni și am pornit de la câteva puncte de bază. Nimeni din concurenții electorali nu avea un program clar cu care a ajuns în fiecare localitate și chiar peste hotare, iar noi am avut”, a declarat membrul staff-ului electoral al candidatului PSRM Igor Dodon, deputat PSRM, Grigore Novac la dezbaterea publică „Tehnologii electorale şi tehnologi electorali: lecţii învăţate şi lecţii de învăţat din campania alegerilor prezidenţiale”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Deputatul a spus că din staff-ul PSRM nu au făcut parte persoane străine, angajate special pentru a elabora strategia electorală, pentru că nimeni nu cunoaște mai bine mentalitatea moldovenilor decât moldovenii. Grigore Novac a explicat că staff-ul PSRM a făcut ceea ce nu a nu făcut staff-ul advers și a mers pe formula contactului direct cu cetățeanul, iar candidatul înaintat a fost în fiecare raion, a discutat cu locuitorii și a făcut apel la raţiune.
„Ne-am adresat tuturor. Nu am făcut divizare ai noştri-ai voștri. Car cetățenii urmăresc cu interes factorul politic. Fiecare își făcea concluziile proprii. Un rol important l-a jucat cine a fost mai convingător. O bună parte din alegători au ales în funcție de simpatia pentru candidat sau pentru program, alții au votat viziunile geopolitice”, a menționat deputatul PSRM.
Grigore Novac a spus că staff-ul electoral al candidatului PSRM a urmărit atent fiecare cuvânt spus de staff-ul contracandidatului care, în opinia acestuia, a ales o tactică greșită de a nega ceea ce este evident. „La fiecare minciună invocată de contracandidat noi aduceam dovezi clare. Inițial am ales o alta formulă de a merge pe programul nostru să explicăm ce avem de făcut, dar, vrei-nu vrei, ești atras în acest joc, ești atacat și ceea ce venea din staff-ul contracandidatului a avut efectul bumerang-ului. Asta am făcut. Ne-a reușit, mesajul a mers către cetățeni și a ajuns”, a explicat Grigore Novac.
Grigore Novac a spus că PSRM a venit anterior cu propunerea de majorare a numărului de secții de votare și buletine peste hotare, dar nimeni nu a susținut inițiativa. „Nu putem vorbi despre una și să închidem ochii la alta. Dacă ne referim la asigurarea dreptului la vot în străinătate, trebuie să vorbim și de cetățenii din regiunea transnistreană și cei din Rusia. Trebuie să facem tot posibilul să motivăm aceşti cetăţeni să participe la scrutinele electorale, inclusiv cei din regiunea transnistreană, dar și cei din diasporă și toți să fie tratați egal”, a concluzionat Grigore Novac.
Dezbaterile publice cu tema „Tehnologii electorale şi tehnologi electorali: lecţii învăţate şi lecţii de învăţat din campania alegerilor prezidenţiale”, sunt ediţia a 66-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de IPN în parteneriat cu Radio Moldova şi cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.