Partidul Liberal Democrat din Moldova consideră că nu s-a dorit ca vectorul european să fie introdus în Constituție, în contextul în care nici măcar reprezentanții majorității parlamentare nu erau în sală toți în momentul votului. Opinia a fost exprimată de Grigore Cobzac, deputat al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, ediția a 95-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova. Potrivit deputatului, inițiativa este mai degrabă „o găselniță primitivă a PDM pentru alegerile care vin, pentru a pune toate eșecurile în capul celor de la PLMD și, eventual, PL”.
Grigore Cobzac, a menționat că în ziua în care această modificare a Constituției a fost supusă votului, a fost examinat și un alt proiect de lege, pe marginea căruia a avut o luare de cuvânt, în care a menționat că respectivul proiect încalcă direct Constituția. „Eu ies la tribună, strig despre aceasta. După mă așez la loc. Majoritatea parlamentară votează acest proiect de lege cu această încălcare a Constituției. Și astăzi, când ne conving că dacă am avea în Constituție integrare europeană, astfel am fi garantat parcursul european, întrebarea mea ar fi – dar pentru ce trebuie de garantat, pentru că toți din majoritatea parlamentară vorbesc că ar trebui garantat cursul european, pentru ce trebuie garantat acest curs? Noi avem toate documentele juridice necesare, toate actele legale pentru a implementa acest curs, care inevitabil ar aduce indiscutabil un beneficiu nivelului de trai cetățeanului”, susține parlamentarul.
Deputatul afirmă că pe parcursul a trei ani, de când guvernarea a devenit monocoloră, cursul european a fost compromis. În viziunea sa, astăzi guvernarea are relații cu partenerii europeni mai jos de zero, persistă tensiuni foarte mari în relațiile cu Fondul Monetar Internațional. De asemenea, deputatul consideră ca fiind de fațadă acele relații, care sunt afișate cu Statele Unite ale Americii și, în opinia sa, practic, toți își amână relațiile cu Republica Moldova până după alegerile parlamentare, condiționând că trebuie să fie alegeri libere și corecte. „Aceasta înseamnă curs european compromis. Desigur că acest vector fiind declarat din 2009 încoace, el va fi inevitabil utilizat în alegerile parlamentare care vin și va fi o temă inevitabilă de discuție foarte și foarte aprinsă. Partidul Democrat anticipează aceasta și, ca și în cazul furtului miliardului, caută țap ispășitor acum în pripă, înainte de parlamentare”, a susține Grigore Cobzac.
Liberal-democratul susține că fracțiunea pe care o reprezintă, a avut o discuție sinceră cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, la invitația PLDM. Deputatul spune că PLDM și-a dorit să obțină ceva de la acest vot și anume modificarea Constituției privind limba română. Totodată, părțile au discutat despre cum vede partidul de guvernământ depășirea situației ce ține de derapajele grave de la normele democratice care sunt stipulate în ultimele documente ce țin de Moldova, ale partenerilor europeni. „Dacă până la această discuție era loc de compromis, după aceasta noi am înțeles că noi nu vom avea alegeri libere și corecte, justiția va fi foarte dură doar cu opoziția, iar lupta cu corupția este doar declarativă. Este foarte fariseic ca în aceeași zi când propui în Parlament să se includă sintagma de integrare europeană în Constituție, să vii și să propui un proiect de lege care vine să dezvolte alt proiect de lege cu magazinele duty-free la intrare. Este o schemă criminală făcută legală”. Deputatul spune că PLDM vrea să îndepărteze PDM de la guvernare, ca fiind un partid contrar intereselor Republicii Moldova.
În contextul în care se vorbește precum că modificarea articolului 13 din Constituție privind denumirea limbii de stat, ar dezbina societatea, Grigore Cobzac, își aduce aminte de anii 1990, după declararea independenței, când persoanele alolingve, în număr mare au acceptat și au început să învețe limba română. „Au oprit acest proces numai politicienii, pentru că limba română nu s-a regăsit în viața de toate zilele în următorii ani. Dacă se accepta denumirea „limba română” în Constituție, până la urmă era să fie acceptat și de societate”, a conchis deputatul.
Grigore Cobzac spune că, după nevotarea sintagmei de integrare europeană, un anumit partid a rămas fără instrumentarul politic de manipulare. Potrivit lui, cursul european are tot suportul juridic pentru a fi implementat, doar că acesta trebuie să se implementeze nu doar să se mimeze. Relația cu UE se poate de revitalizat, pentru că partenerii europeni nu au spus că rup relațiile cu Moldova, ci doar că vin cu noi nuanțe în această relație, precum: susținerea financiară direct către APL, susținerea în continuare a societății civile, a presei libere etc. , a spus parlamentarul.
Dezbaterea „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.