Grupul de cetățeni care s-a aflat în greva foamei începând cu 3 octombrie, în fața Parlamentului, și-a încheiat astăzi acțiunea. Timp de patru zile, patru persoane nu au consumat alimente și au dormit în corturi. Acum ei spun că se simt bine, dar că urmează câteva zile de recuperare. Manifestanții au desfășurat acțiunea ca formă de protest față de oligarhul și trădătorul de țară Igor Dodon”.
Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Costiuc, liderul Partidul Politic Democrația Acasă, participant la greva foamei, a declarat că prin acest manifest au cerut retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova, precum și anchetarea „trădătorului și vânzătorului de neam și țară, agentul FSB, Igor Dodon”. Acțiunea a pretins a pune presiune pe deputați și a-i determina să formeze o nouă majoritate parlamentară proeuropeană, formată din „deputați patrioți”.
Vasile Costiuc a mai spus că împreună cu mai multe asociații a pregătit o cerere pe numele procurorului general pentru a începe urmărirea penală a lui Igor Dodon. Liderul „Democrației Acasă” a făcut un apel către instituțiile naționale și internaționale prin care informează partenerii externi despre „pericolul deturnării dreptului european, a parcursului democratic și instaurării unui regim dictatorial oligarhic prin intermediul alianței Kozak”.
Potrivit lui Vasile Costiuc, „chiar dacă mulți au văzut schimbarea puterii de la Chișinău ca pe un lucru pozitiv, țara a primit de fapt altceva”. „Retragerea trupelor ruse a fost dată uitării, nu se mai insistă pe acest subiect la ONU și OSCE”. „Se vrea scindarea teritorială a Republicii Moldova, vectorul pro-european este menținut doar declarativ pentru a obține beneficii financiare de la UE”, a spus Vasile Costiuc.
Vasile Sinigur, unul dintre protestatari, a spus că, dacă autoritățile moldovenești nu vor interveni cu acțiuni concrete, va merge alături de colegii săi să țină greva foamei și în fața ambasadei SUA la Chișinău, unde vor cere implicarea partenerilor de dezvoltare.
Activiștii au solicitat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisiei Europene, FMI, Băncii Mondiale și tuturor ambasadelor acreditate la Chișinău să monitorizeze cu strictețe procesul politic din Republica Moldova și toate reformele din justiție. Parlamentului și Guvernului i se cere să „înceteze simularea reformelor, dodonizarea țării și crearea haosului”.