Fiecare zi de achiziții a energiei electrice pentru Moldova este o provocare pentru autorități, în condițiile în care malul drept al Nistrului nu se mai alimentează cu energie electrică de la Cuciurgan, transmite IPN.
„Situația este inedită pentru toți”, comunică Alexandru Slusari, reprezentant al societății civile la compania Energocom. Într-o postare pe rețele de socializare, expertul dă asigurări că „echipa este pe loc toată ziua, se lucrează sincron și eficient”.
Joi nu vom avea deficit de energie electrică, în plus prețul va fi rezonabil, precizează Alexandru Slusari. „Greul abia începe undeva după 8 ianuarie. Sper ca până atunci Guvernul să vină cu planul de sprijin pentru agenți economici și populație”, atenționează expertul de la Energocom.
Compania Energocom a anunțat acoperirea totală a consumului de curemt pentru primele două zile din 2025.
Guvernul, unde a fost instituită celulă de criză pe perioada stării de urgență, a menționat pe 1 ianuarie că nu au fost activate contractele de avarie și că situația este în aceste zile stabilă în sectorul gazelor naturale și al energiei termice, fără incidente majore.
În același timp, regiunea transnistreană a rămas fără gaze de la 1 ianuarie, iar din această cauză populația nu mai primește nici agent termic, nici apă caldă.
În stânga Nistrului de 20 de zile este stare de urgență. Administrația de la Tiraspol a acuzat Chișinăul de criza provocată, în timp ce autoritățile moldovenești acuză Kremlinul de șantaj energetic, prin deconectările efectuate de Gazprom.