Granturi de peste 10 milioane de lei pentru 3 grupuri de producători agricoli

Trei grupuri de producători agricoli din sectorul horticol vor primi granturi în valoare de 10,2 milioane de lei. Banii sunt oferiţi în cadrul Programului de granturi investiţionale post-recoltă „Facilitarea accesului la pieţele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Decizia a fost luată de către Comisia interministerială de evaluare a dosarelor, prezidată de către viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al proiectului Agricultura Competitivă (MAC-P), grupurile de producători au solicitat sprijin investiţional în construcţia frigiderelor şi instalarea liniilor de sortare.

Cooperativa „COM-FRUCTFRES” din Căuşeni va construi un frigider cu o capacitate de 500 de tone şi va instala o linie de sortare în valoare totală de 10,7 milioane de lei, dintre care grantul solicitat este de 3,8 milioane de lei. Grupul de producători de la Cahul „Struguri de Colibaşi” va investi 5,8 milioane de lei într-un frigider cu o capacitate de 350 de tone şi o cameră de prerăcire, suma grantului solicitat fiind de 2,19 milioane de lei. Al treilea grup de producători intenţionează să construiască un frigider cu o capacitate de 1000 de tone şi să instaleze o linie de sortare, investiţia totală fiind estimată la 11,34 milioane de lei, dintre care 4,2 milioane de lei va fi subvenţionat din cadrul Programului de granturi.

Anterior, 5 grupuri de producători agricoli de fructe şi legume au fost selectaţi pentru a putea beneficia de granturi în valoare de 17,8 milioane lei, dacă asigură cofinanţarea proiectului investiţional.

Conform datelor oferite de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, până acum 3 grupuri de producători au primit granturile solicitate: grupul de producători de migdale şi alune „Nocciole” (Căuşeni) – 895,7 mii de lei, grupul de producători de struguri de masă „Strugurele auriu” (Ştefan Vodă) – 4,8 milioane de lei şi grupului de producători de struguri de masă, piersici, prune „Basan Agro” (Cimişlia) – 4,9 milioane de lei.

La prima rundă a Programului de granturi al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), lansată în aprilie 2014, au fost depuse 9 dosare, dintre care doar un grup de agricultori a fost respins deoarece nu a răspuns cerinţelor solicitate. Cea de a doua rundă de selectarea a dosarelor a fost lansată pe 25 august. Grupurile de producători care doresc să participe sunt aşteptaţi să depună dosarele la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultura până pe 30 octombrie 2014. Bugetul Programului de granturi este de 7 milioane de dolari şi va fi realizat până în 2017.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.