Banca Mondială acordă un grant de 365 de mii de dolari pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie din Republica Moldova. Parlamentul a ratificat Acordul de grant dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Fortificarea capacităţilor Sistemului Informaţional de Management în Educaţie”, transmite IPN.
Corina Fusu, ministrul educaţiei a spus că Sistemul informaţional pentru managementul în educaţie este un mecanism eficient şi absolut necesar pentru a asigura elaborarea politicilor în sistemul de educaţie. Dar lipsa de date şi a persoanelor calificate de includere a acestor date în sistem generează riscul de a apărea informaţii eronate.
„Analizând situaţia s-a stabilit un decalaj între datele din sistem şi cele reale, şi am decis să trebuie îmbunătăţit. Am adus argumentele necesare, iar Banca Mondială a decis oferirea unui grant de 365 de mii de dolari pentru a fortifica acest sistem. Aceasta va permite un acces mai mare la date şi supravegherea de către cetăţeni a reformelor în domeniul educaţiei”, a comunicat Corina Fusu.
Sunt trei componente pentru care se vor cheltui banii: consolidarea statisticii ministerului; fortificarea sistemului informaţional al ministerului – se vor procura softuri specializate capabile să analizeze datele incluse; deschiderea şi utilizarea datelor din educaţie pentru un spectru mai larg de beneficiari.
Deputatul libera-democrat, Maria Ciobanu, a spus că Ministerul Educaţiei a demonstrat anterior că nu a putut gestiona corect anumite granturi şi şi-a exprimat speranţa că aceşti bani vor fi repartizaţi corect.
Preşedinta fracţiunii comuniştilor, Inna Şupac, a menţionat că Ministerul Educaţiei, în loc să caute granturi pentru a ajuta cât mai multe şcoli să nu fie închise, adică să nu se recurgă la optimizare, atrage granturi pentru a elabora noi politici de optimizare.
Deputatul democrat,Valentina Buliga, a solicitat să se acorde o atenţie deosebită deschiderii datelor din sistemul educaţiei. Parlamentara a spus că baza de date trebuie să fie deschisă pentru autorităţile de asistenţă socială ca să ajute la combaterea violenţei împotriva copiilor.