Grădiniţa din Satul Nou, renovată din banii oferiţi de Guvernul României

Grădiniţa „Ghiocel” din Satul Nou, raionul Cimişlia, a fost renovată cu susţinerea financiară a Guvernului României, prin Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova, în valoare totală de 20 de milioane de euro, transmite IPN.

Banii au fost acordaţi prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al FISM, pentru renovarea grădinţei cu o capacitate de 120 de locuri, au fost alocaţi 4,1 milioane de lei. Din aceşti bani s-au făcut reparaţii în interiorul instituţiei. De asemenea a fost renovat acoperişul şi au fost termoizolaţi pereţii.

Din aceleaşi surse financiare a fost procurat mobilier. Pe terenul de joacă au fost instalate leagăne şi tobogane, iar curtea grădiniţei a fost pavată. Directorul executiv al FISM, Mircea Eşanu, a declarat că într-o perioadă scurtă de timp, va fi deschisă cel puţin, încă o grupă. „Din investiţiile preliminare care au fost făcute, primăria va putea deschide şi o grupă creşă ”, a menţionat Mircea Eşanu.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca şi-a exprimat bucuria vizavi de faptul că în localitate a fost inaugurată o grădiniţă dotată cu toate cele necesare pentru o bună educaţie a copiilor, din sprijinul Guvernului României. „Intenţia noastră este ca într-un termen mediu, toate grădiniţele din Republica Moldova să arate ca cea din Satul Nou”, a precizat ambasadorul.

Directoarea grădiniţei, Nina Bumbu, a spus că înainte de reparaţie, clădirea era într-o stare deplorabilă şi avea tavanul deteriorat, iar pereţii erau strâmbi. Potrivit acesteia, copiilor le era frig în perioada rece a anului, deoarece pereţii exteriori nu erau termoizolaţi.

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova” şi trei milioane de euro prin proiectul „Sporirea accesului şi a gradului de participare a copiilor la educaţie timpurie în Republica Moldova”.

Din grantul oferit de România au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinţi şi cadre didactice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.