Cetățenii Moldovei au sărăcit cu un sfert în urma devalorizării cu 25 la sută a leului, la începutul anului 2015, iar în total pierderile cauzate populației Moldovei de „furtul secolului” sunt evaluate la circa jumătate de miliard de dolari, se spune în articolul: „Va izbândi, oare, Moldova în istovitoarea confruntare cu corupția?”, publicată de platformă cu autoritate internațională Global Voices, unde se publică rezumate, în mai mult de 30 de limbi, a celor mai importate probleme din toate colțurile lumii.
„Politicienii din acest stat est-european veneau și plecau, jubilând și perindându-se în ultimii 30 de ani de independență, un lucru rămânând neschimbat: capacitatea lor inepuizabilă de a băga Moldova în scandaluri de corupție internațională”, se spune în articol.
Pentru a ilustra influența destructivă a corupției asupra vieții oamenilor simpli, rezumatul reproduce opiniile unor experți, precum și povestea fermierului Stanislav Ivanița din nordul Moldovei.
„Acest veteran al conflictului transnistrean, de 60 de ani, deja al șaselea an „luptă” cu reprezentanții unei bănci care cere rambursarea creditului care s-a scumpit cu o treime după scandalurile de corupție legate de furtul unui miliard de dolari”, se spune în articol. Mai mult, „pentru a restitui băncii datoria, familia Ivanița a fost nevoită să vândă un lot de 8 hectare, tractorul și clădirea fermei, unde erau ținute animalele. Dar nu a fost suficient”
„Eu sunt victima unor persoane corupte din eșalonul înalt, care m-au lăsat pe drumuri pe mine și pe alți moldoveni și cărora le reușește să scape de pedeapsă”, a spus pentru Global Voice fermierul moldovean.
Vorbind despre pedeapsa inevitabilă pentru crimele economice și corupția la nivel înalt, Global Voices recurge la comentariul Angelei Starinschi, ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, privind solidarizarea altor state cu Moldova în scopul identificării persoanelor acuzate de crime economice.
„În prezent (28 ianuarie 2020) nu avem un răspuns oficial din partea Biroului Central Interpol din Lion privind declararea în căutare internațională a cetățeanului Vladidmir Plahotniuc”, a comunicat Starinschi pentru Global Voices, precizând că „lupta cu corupția este un proces continuu, având în vedere și faptul că în societate domină un grad sporit de toleranță față de corupție”.