Ginecologii vor fi instruiți în domeniul prevenirii cancerului de col uterin

Medicii ginecologi vor fi instruiți în prevenirea cancerului de col uterin în cadrul Programului internațional în domeniul colposcopiei și managementului leziunilor cervicale precanceroase. Programul, lansat la 19 iunie, este organizat în cadrul parteneriatului regional de cooperare între Ministerul Sănătății și Biroul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, transmite IPN.

În Republica Moldova, în fiecare zi câte o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată în două zile o pacientă moare din cauza acestei maladii. În cadrul unei conferințe de presă, Rodica Scutelnic, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a declarat că mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei. În 60% din cazuri pacientele se adresează tardiv, atunci când deja tratamentul este mai puțin eficient.

„Scopul principal al colposcopiei nu este identificarea cancerului, ci depistarea, descrierea și asigurarea tratamentului leziunilor precanceroase pentru a preveni nemijlocit cancerul de col uterin. Leziunile cervicale, odată identificate la etapa precanceroasă, pot fi tratate simplu și cost-eficient în condiții de ambulator. Prin urmare, odată ce vor fi instruiți medicii colposcopiști, majoritatea cazurilor vor putea fi tratate la nivel raional”, a mai spus Rodica Scutelnic.

Lansarea programului de instruire a avut loc în cadrul primei vizite oficiale în Republica Moldova a directoarei regionale pentru Europa de Est și Asia Centrală a UNFPA, Alanna Armitage. Oficiala a declarat că acest program este o premieră în Republica Moldova și vine să ofere specialiștilor oportunitatea să beneficieze de certificare internațională. Alanna Armitage a mai spus în Europa de Est și în Asia Centrală cancerul cervical este pe locul doi din toate tipurile de cancer în rândul femeilor.

Președintele Societății de colposcopie și patologie cervicală din Moldova, Iurie Dondiuc, directorul Spitalul clinic municipal nr 1, a menționat că această maladie incurabilă poate fi prevenită dacă este depistată precoce. Acest lucru poate fi realizat prin două componente principale și anume: prin vaccinarea fetelor care nu au început viața sexuală și prin efectuarea screeningului în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, o dată în trei ani. Iurie Dondiuc a mai spus că este importantă crearea unui sistem consolidat în domeniul asistenței medicale în colposcopie, prin promovarea bunelor practici, oferirea expertizei profesionale de calitate, îmbunătățirea programului de screening cervical, creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor în colposcopie din țară.

Programul de instruire va dura șase luni, din iunie până în decembrie 2017. Acesta conține atât sesiuni teoretice și practice, cât module online care includ prelegeri ale experților internaționali și studii de caz practice.

  • rodica scutelnic despre cancerul de col uterin.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.