Un Ghid video privind calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar a fost lansat de Ministerul Finanțelor pe pagina web oficială. Materialul vine în ajutorul angajatorilor și al contabililor autorităților și instituțiilor bugetare, dar și angajaților entităților respective, care pot lua cunoștință de noile condiții de salarizare stabilite de Legea privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), se menționează că în Ghid este prezentat cadrul normativ ce reglementează condițiile de salarizare a angajaților din sectorul bugetar, acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către angajatori pentru implementarea Legii privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar, componentele salariului, aspecte ce țin de garanțiile asigurate prin prevederile Legii, precum și două exemple de determinare a salariului de bază.
Autorii Ghidului detaliază componentele salariului lunar, modul de determinare a salariului de bază, valorile de referință aplicabile pentru perioada decembrie 2018 – decembrie 2019, stabilirea clasei de salarizare, componentele părții fixe și ale parții variabile a salariului lunar, determinarea și plata diferenței de salariu, precum și a plății compensatorii.
Persoanele care întâmpină dificultăți în aplicarea prevederilor Legii privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar pot solicita suport consultativ la linia telefonică specială 0 8000 1525 (tasta 6) a Centrului de Apel al Instituției publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”. Apelurile sunt gratuite și pot fi efectuate de la orice telefon fix sau mobil, de luni până vineri, între orele 8.00 și 17.00.
Apelurile sunt înregistrate și remise de către operatorii Centrului de Apel specialiștilor Ministerului Finanțelor, care ulterior dau răspunsuri la întrebările persoanelor interesate și le oferă explicațiile corespunzătoare.
Legea privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018. Prevederile acesteia se vor aplica la circa 200 mii de salariați din 2700 de autorități și instituții bugetare.
Ghidul poate fi urmărit pe adresa aici.