Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) prezintă Ghidul pentru Integrarea perspectivei egalității de gen în procesul de elaborare a politicilor publice. O metodologie de evaluare și elaborare a politicilor publice care a fost aplicată, pilotată și definitivată împreună cu grupurile coordonatoare de gen din mai multe instituții de stat. Acest ghid, precizează CPD, a fost elaborat cu scopul de a facilita procesul de elaborare a unui document de politici publice care ar răspunde direct și eficient la necesitățile femeilor și bărbaților, transmite IPN.
Procesul dat a început datorita unei inițiative comune a CPD-ului și Entitatea Națiunilor Unite pentru Femei (UN Women), în februarie 2018, și a continuat în cadrul proiectului „Susținerea femeilor din Moldova în liderism și participare în procesul decizional”, implementat în perioada mai 2018-noiembrie 2020. Acesta are drept scop consolidarea capacităților instituțiilor publice în analiza și îmbunătățirea legislației, a politicilor și bugetelor pentru a îndeplini angajamentele cu privire la egalitatea de gen. Accentul este pus pe ariile unde femeile participă la luarea deciziilor, bugetarea sensibilă la gen, abilitarea și promovarea femeilor, agenda femei, pacea și securitatea.
Autorii ghidului precizează că integrarea dimensiunii de gen se referă la o metodologie de aplicare a aspectelor de gen la nivel de strategii, politici, programe, proiecte. Aceasta presupune faptul că trebuie să se realizeze continuu o analiză a efectelor acestor strategii, politici și programe asupra femeilor și bărbaților, înainte de adoptarea oricăror decizii. Integrarea dimensiunii de gen în politicile publice implică evaluarea sistematică a nevoilor și priorităților femeilor și bărbaților și abordarea inegalităților existente în documentele de politici, astfel încât rezultatele să aibă un impact pozitiv asupra situației lor.
Ghidul privind Integrarea perspectivei egalității de gen în procesul de elaborare a politicilor publice a fost avizat de către toate instituțiile. El urmează să fie înaintat spre aprobare și instituționalizare drept instrument pentru elaborarea documentelor de politici publice. Aceasta reprezentă un prim pas în construirea unei practici unificate de integrare a problemelor de gen în documentele de politici elaborate la nivel național și local.
Metodologia a fost definitivată împreună cu grupurile coordonatoare de gen din Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General de Carabinieri și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare reamintește că, autoritățile publice naționale și administrativ centrale, prin Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, sunt responsabile de a integra abordarea complexă a egalității între femei și bărbați și anume integrare a principiului egalității între femei și bărbați în politicile și în programele din toate domeniile și la toate nivelurile de adoptare și aplicare a deciziilor.
Elaborarea acestui ghid reprezintă un obiectiv setat în corespundere cu Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei naționale privind asigurarea egalității între femei și bărbați și a Planului Național de Implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2018-2021 și a Planului de acțiuni cu privire la punerea în aplicare a acestuia.
Proiectul „Susținerea femeilor din Moldova în liderism și participare în procesul decizional” este implementat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), împreună cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), finanțat de Suedia.