Ghid informativ „Rezoluția 1325” a Consiliului de Securitate ONU

În Republica Moldova a fost lansat ghidul informativ „Rezoluția 1325” a Consiliului de Securitate ONU privind Agenda femeile, pacea și securitatea, dar și un spot promoțional despre Programul național privind implementarea acestei Rezoluții. Materialele au fost elaborate în contextul informării corecte a cetățenilor, iar în cadrul procesului de elaborare au participat actorii din cadrul instituțiilor de stat și ai societății civile, implicați nemijlocit în procesul de elaborare a Programului național de implementare a Rezoluției 1325, transmite IPN.

Directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova, Elena Mârzac, a declarat în cadrul evenimentului de lansare că femeia joacă un rol important în domeniul securității și apărării, deoarece anume ea este cea care aduce pacea și securitatea. „Datorită femeii, negocierile au un impact pozitiv. Datorită femeii securitatea devine inclusivă, pentru că la masa de negocieri sau atunci când sunt luate decizii sunt aduse diferite percepții”, a notat Elena Mârzac.

Kristina Baleysite, șefa Oficiului de legătură NATO în Republica Moldova, a declarat că implementarea rezoluțiilor legate de agenda Femeile, Pacea și Securitatea prezintă un domeniu important de cooperare. „Avem nevoie de toți – bărbați și femei – toate talentele și perspectivele societății pentru a răspunde în mod eficient provocărilor complexe de securitate de astăzi”, a notat șefa Oficiului. Kristina Baleysite a menționat că prin Programul Știință pentru pace și securitate al NATO, Republica Moldova este sprijinită în elaborarea primului său Program național și Plan de acțiuni pentru punerea în aplicare a RCS ONU 1325 privind femeile, pacea și securitate.

Prezentă la eveniment, vicepremierul Cristina Lesnic a spus că femeia a evoluat în timp, are așteptări de la sectorul de securitate și apărare, iar aceste așteptări sunt materializate prin implicarea efectivă, cu propuneri și inițiative concrete și pertinente pentru asigurarea și menținerea păcii.

Potrivit lui Vladimir Iliev, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării, din numărul total al personalului Armatei Naționale, 28% sunt femei militare și civile. Dintre acestea, 1% sunt femei care dețin funcții de conducere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.