Gheorghe Cavcaliuc, reținut de poliția de frontieră pe Aeroportul Șeremetievo

Liderul Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc a fost reținut pe Aeroportul din Șeremetievo. Cel puțin așa susțin membrii partidului care au făcut declarații de presă în acest sens, în dimineața zilei de astăzi. Aceștia și-au exprimat profunda indignare față de situația incertă creată și au solicitat reacție imediată de la toate instituțiile vizate, transmite IPN.

Potrivit unei membrei PACE, Gheorghe Cavcaliuc, alături de președintele organizației teritoriale din Chișinău, Alexandru Cârpă și vicepreședinta pe diasporă, Valentina Geamănă, urmau să aibă o întrevedere, la ora 18:00, în orașul Sankt Petersburg, cu diaspora moldovenească din Federația Rusă.

Membrii PACE au mai spus că au scris o scrisoare oficială către MAEIE și ambasada Moldovei din Federația Rusă unde au anunțat despre eveniment și au solicitat informații cu privire la modalitatea de intrare pe teritoriul Rusiei, dar nu au primit un răspuns.

Candidata Margarita Răducan a mai spus că testul COVID-19 îl aveau toți trei membri, la fel ca și vaccinul anti-COVID-19. Potrivit ei, la ora șase dimineața, fără nicio înștiințare prealabilă, acești doar trei membri din pasagerii aeronavei au fost reținuți. Gheorge Cavcalic a fost dus de oameni în uniformă într-o direcție necunoscută pentru a i se pune întrebări, iar ceilalți doi membri ai partidului au rămas pe holurile Aeroportului. Ea spune că, situația s-a agravat în timp actualmente nu are nici o informație despre viața și securitatea lui Gheorghe Cavcaliuc. Pe holurile Aeroportului au rămas Valentina Geamănă și Alexandru Cârpă cărora li s-au luat actele și sunt amenințați că vor fi trimiși înapoi în Republica Moldova.

Un alt candidat PACE, Alexandru Grumeza, a remarcat că în cel mai scurt timp vor transmite mesaje oficiale către Ambasada Rusiei în Republica Moldova, Ambasada Republica Moldova în Federația Rusă, Ministerul de Externe, Comisia Electorală Centrale (CEC), Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Promo-LEX și OSCE.

Acesta a anunțat proteste la sediile Partidului Comuniștilor și Partidului socialiștilor, Blocului „Renato Usatîi”, Ambasadei Federației Ruse, Ministerului de Externe și sediul CEC. „Vom protesta până când va fi eliberat liderul nostru Gheorghe Cavcaliuc”, a spus el.

Într-un live de pe Aeroport, Gheorghe Cavcaliuc a declarat că, după ce au aterizat în Moscova ca să se întâlnească cu diaspora, la aeroport, el și colegii săi s-au confruntat cu lucruri ciudate. „La punctul de control mi-au luat documentele și au spus că trebuie să facem un control suplimentar”, a adăugat el.

Partidul PACE consideră că adversarii politici ai PACE, cărora le-a fost frică de ratingurile crescute ale lui Cavcaliuc și PACE, se află în spatele incidentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.