Gheorghe Bălan: Este necesară crearea unui fond de reintegrare a Republicii Moldova

Pentru reintegrarea Republicii Moldova este necesară crearea unui fond de sprijin al populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Opinia a fost expusă de fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit fostului vicepremier, fondul de sprijin ar urma să fie constituit în baza modelului care a contribuit la reunificarea Germaniei și ar ajuta populația din stânga Nistrului să simtă avantajele reintegrării.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, spune că în contextul crizei energetice cu care se confruntă țara, autoritățile de la Chișinău ar trebui să vină cu un pachet de sprijin și pentru cetățenii din stânga Nistrului, pentru a preveni o eventuală sărăcire acută a oamenilor din regiunea separatistă. Fostul vicepremier spune că autoritățile constituționale de la Chișinău ar trebui să aibă abordări diferite față de populația din stânga Nistrului și față de pretinsele autorități de la Tiraspol.


„Cei dintre regiunea transnistreană trebuie separați în așa-numita administrație și populația regiunii. În cazul populației nu avem altă soluție decât să promovăm politica soft, cu implicarea tuturor instituțiilor de resort, gradual să-și extindă serviciile, privilegiile de care se bucură cetățenii de pe malul drept să fie oferite și cetățenilor de pe malul stâng. Aceste politici trebuie să fie promovate indiferent de durata și de evoluțiile procesului de reglementare. În contextul acestei crize responsabilitatea Chișinăului față de cetățenii din stânga Nistrului crește. Este necesar de a discuta de pe acum cu partenerii despre acel fond de reintegrare, care a existat în Germania și a ajutat-o să se reunifice. Acum e nevoie de un astfel de fond, pentru a nu admite o înrăutățire a situației economice, sociale, ci invers, să venim cu un pachet social atractiv pentru populația de pe ambele maluri. Aici e vorba de pensii, salarii, compensații la gaz pentru populație, dar și privilegii pentru agenții economici care vom putea beneficia pe deplin de avantajele comerțului cu UE”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan.

Potrivit fostului vicepremier, partenerii externi ai țării susțin autoritățile de la Chișinău dacă acestea taxează ilegalitățile pretinsei administrații de la Tiraspol.

„Duri noi trebuie să fim cu cei care încalcă drepturile fundamentale și libertățile omului, care comit crime în regiunea transnistreană. toți partenerii ne-ar susține pe această linie. În același timp partenerii externi sunt de părere că noi trebuie să mergem pe politica soft. În zonă sunt suficiente probleme și tensiune și nu-i cazul ca autoritățile constituționale să întreprindă acțiuni dure la adresa populației”, a mai spus Gheorghe Balan.

În contextul războiului din Ucraina, fostul vicepremier spune că riscul dezghețării diferendului transnistrean persistă, însă nici populația din regiune, nici mediul de afaceri și nici elitele politice de la Tiraspol nu-și doresc escaladarea conflictului.


„Toate conflictele înghețate, în special în spațiul ex-sovietic au demonstrat că pot fi dezghețate foarte ușor, dacă există interesul cuiva în acest sens. Dacă există interes al unui actor extern, cum ar fi Federația Rusă, așa cum s-a întâmplat în cazul Georgiei, Ucrainei. Rusia a dezghețat conflictele și le-a adus în fază fierbinte de război. Dar populația nici de pe malul drept, nici de pe malul stâng nu și-ar dori să lupte. Agenții economici, administratorii marilor afaceri din stânga Nistrului și-ar dori un război? Bineînțeles, nu. Banii iubesc liniștea. Populația vrea pace, dar riscurile persistă”, a explicat fostul vicepremier pentru Reintegrare.

Dezbaterea la tema „Relația Chișinău-Tiraspol în contextul crizelor acutizate: oportunități și pericole noi”, este ediția a 266-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.