Gheorghe Bălan: Autoritățile moldovenești trebuie să aibă o viziune proactivă pentru toate domeniile

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să aibă nu doar o listă cu măsuri de răspuns, dar și o viziune proactivă pentru toate domeniile, inclusiv pentru reglementarea transnistreană, reorientarea exporturilor sau securitatea energetică, a declarat Gheorghe Bălan, ex-vicepremier pentru reintegrare, expert în probleme de securitate, în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Paritatea diplomatică și prețul acesteia”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Autoritățile ar trebui să elaboreze o listă cu primii pași de răspuns și acțiuni care ar trebui întreprinse pe diferite domenii, acea strategie. Și nu doar ca reacție, dar trebuie să elaborăm și viziunea noastră proactivă pe fiecare domeniu, inclusiv, pe problema transnistreană, securitatea energetică, redirecționarea și reorientarea exporturilor. Și aici, toate cărțile sunt în mâinile autorităților moldovenești”, a declarat Gheorghe Bălan.

Potrivit lui, actualmente este clar că Republica Moldova nu poate să fie de altă parte decât de cea a Ucrainei și să susțină poziția statelor Uniunii Europene, deoarece acesta este un lucru firesc în condițiile în care Federația Rusă este stat agresor și continuă să încalce acord după acord.

„Odată cu declanșarea ostilităților pe scară largă, anul trecut, în Ucraina, noi am auzit mai multe declarații agresive, inclusiv ale oficialilor din Federația Rusă, inclusiv unde era pomenită ca țintă și Republica Moldova. Dorim noi sau nu, noi am fi fost afectați, nemijlocit, inclusiv de partea militară activă, dacă Federația Rusă reușea să treacă de armata ucraineană. Chiar și fără a fi afectați nemijlocit de război fizic, noi am văzut acele fluxuri de migranți, noi am avut acele rupturi de interacțiune economică. Ceea ce ne-a pus în fața situației de a lua o anumită decizie și toată lumea civilizată a luat decizia corectă și a susținut statul agresat, în cazul dat Ucraina”, a declarat Gheorghe Bălan.

Gheorghe Bălan este de părere că Rusia nu și-ar fi respectat niciun acord în raport cu garanțiile de securitate pentru Republica Moldova, așa cum nu a făcut-o nici în cazul Ucrainei. „Când vorbim de Federația Rusă, da, noi avem un acord de parteneriat, dar în același timp Ucraina avea garanții de securitate, unde Federația Rusă era statul garant al securității Ucrainei și tot ea a fost cea care a atacat-o. În cazul dat, acest acord nu ne-ar fi protejat și Federația Rusă nu ar fi acordat atenție acelor acorduri bilaterale pentru că am văzut că le-a încălcat în Ucraina. În același timp avem acea prezență militară pe teritoriul țării noastre, teritoriu aflat sub ocupație străină și nemijlocit când vorbim de ambasada rusă, ei coordonau, inclusiv mențineau și contribuie la menținerea acelui regim în regiunea transnistreană”, a declarat el.

Potrivit lui Gheorghe Bălan, acțiunile care au fost întreprinse de autoritățile moldovenești, interacțiunea cu Ucraina și suportul care i-a fost acordat Ucrainei este unul logic și normal. Mai ales în contextul în care Republica Moldova și-a ales vectorul de integrare europeană ca scop și toate statele Uniunii Europene susțin integritatea, suveranitatea teritorială a Ucrainei. „Republica Moldova nu avea altceva de spus decât să susțină aceste lucruri absolut normale”, a menționat el.

Referindu-se la alte riscuri care pot surveni pe viitor la răspuns a Federației Ruse la cererea de paritate diplomatică, Gheorghe Bălan spune că nu exclude faptul că Federația Rusă va încerca să pună presiuni suplimentare, poate va încerca să reducă și mai mult numărul de angajați ai Ambasadei Republicii Moldova din Federația Rusă, dar automat aceleași măsuri vor fi întreprinse de autoritățile din Republica Moldova și în adresa diplomaților ruși de la Chișinău.

Dezbaterea publică cu genericul „Paritatea diplomatică și prețul acesteia”  este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE