Gheorge Cîrlan, votant al Declarației de Independență: Independența Republicii Moldova este în proces de consolidare

Independența Republicii Moldova este în proces de consolidare. Independența poate fi tratată pe fiecare domeniu în parte, tot ce trebuie să facem este să lucrăm pentru consolidarea independenței. O spune Gheorghe Cîrlan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 1990-1994, coautor, votant şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă și membru al Comisiei pentru elaborarea Constituției Republicii Moldova 1992-1994.

Contactat de IPN, Gheorghe Cîrlan a spus că 33 de ani nu este o istorie lungă a Republicii Moldova, dar, odată ce s-a desprins de la Uniunea Sovietică, conducerea țării dar și oamenii urmează să consolideze independența.

Votantul Declarației de Independență spune că ceea ce s-a întâmplat pe 27 august 1991 este rezultatul acțiunilor care au precedat momentul. Deputații de la Chișinău erau pregătiți să proclame independența țării. Și se mândrește că a fost parte a acestui proces, deoarece „independența este un ideal al națiunii, chiar dacă mai există nostalgia după URSS”.

Textul Declarației de Independență a fost scris și redactat cu 3-4 zile înainte de ședință. La ședința prezidiului Parlamentului, care a avut loc cu o zi-două înainte, s-a pus în discuție textul documentului  și s-a coordonat ca deputații să vină pe 27 august să voteze Declarația de Independență fără dezbateri. Textul a fost citit de regretatul Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului. La 27 august „s-a născut statul Republica Moldova, iar Declarația de Independență a devenit certificatul de naștere al acestei țări”, a subliniat deputatul primului Parlament.

Gheorghe Cîrlan spune că orice guvernare, indiferent de culoarea politică, trebuie să se conducă de Declarația de Independență.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.