Independența Republicii Moldova este în proces de consolidare. Independența poate fi tratată pe fiecare domeniu în parte, tot ce trebuie să facem este să lucrăm pentru consolidarea independenței. O spune Gheorghe Cîrlan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 1990-1994, coautor, votant şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă și membru al Comisiei pentru elaborarea Constituției Republicii Moldova 1992-1994.
Contactat de IPN, Gheorghe Cîrlan a spus că 33 de ani nu este o istorie lungă a Republicii Moldova, dar, odată ce s-a desprins de la Uniunea Sovietică, conducerea țării dar și oamenii urmează să consolideze independența.
Votantul Declarației de Independență spune că ceea ce s-a întâmplat pe 27 august 1991 este rezultatul acțiunilor care au precedat momentul. Deputații de la Chișinău erau pregătiți să proclame independența țării. Și se mândrește că a fost parte a acestui proces, deoarece „independența este un ideal al națiunii, chiar dacă mai există nostalgia după URSS”.
Textul Declarației de Independență a fost scris și redactat cu 3-4 zile înainte de ședință. La ședința prezidiului Parlamentului, care a avut loc cu o zi-două înainte, s-a pus în discuție textul documentului și s-a coordonat ca deputații să vină pe 27 august să voteze Declarația de Independență fără dezbateri. Textul a fost citit de regretatul Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului. La 27 august „s-a născut statul Republica Moldova, iar Declarația de Independență a devenit certificatul de naștere al acestei țări”, a subliniat deputatul primului Parlament.
Gheorghe Cîrlan spune că orice guvernare, indiferent de culoarea politică, trebuie să se conducă de Declarația de Independență.