Ghelici acuză scheme de deposedare de proprietate a circa 300 de persoane

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, susţine că avocatul Andrei Năstase a apărat în instanţa de judecată interesele unei societăţi pe acţiuni, care, utilizând acte false, a deposedat de dreptul de proprietate circa 300 de persoane, majoritatea dintre ei pensionari. Într-o conferinţă de presă la IPN, Fiodor Ghelici a solicitat Procuraturii Anticorupţie să se autosesizeze pe marginea acestui caz.

Fiodor Ghelici a spus că în zona apropiată de Aeroportul Internaţional Chişinău, pe adresa Dacia, 65 există o suprafaţă de 2,5 hectare cu 17 construcţii, teritoriu aflat în proprietatea Societăţii pe Acţiuni „Avânt” până recent, când printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, în baza unor acte false, tot terenul a trecut în proprietatea Societăţii pe Acţiuni „Drum 96”, care deţinea 16% din acţiuni la întreprinderea „Avânt”. Potrivit lui Fiodor Ghelici, după iniţierea procedurii de lichidare a întreprinderii „Avânt”, cei 298 de proprietari majoritari, care au muncit în anii '90 în cadrul întreprinderii şi au primit cotă parte, au rămas fără proprietate după ce aceasta a trecut la „Drum 96”.

Potrivit activistului, colectivul SA „Avânt” a activat în regim normal până în 2010, când a fost luată decizia de lichidare a entităţii. La acel moment întreprinderea avea datorii de circa 20 de milioane de lei faţă de stat şi faţă de Banca Socială. La scurt timp după iniţierea procedurii de lichidare, „Drum 96” a mers în instanţa de judecată şi a cerut recunoaşterea dreptului de proprietate asupra celor 17 construcţii de pe teritoriul SA „Avânt” în baza unui acord semnat cu aproximativ 20 de ani în urmă, precum că proprietăţile ar fi fost date în arendă societăţii „Avânt”.

Potrivit lui Fiodor Ghelici, prima instanţă a respins cererea în judecată şi a refuzat societăţii „Drum 96”  dreptul la proprietate. La fel, s-a întâmplat şi în cazul instanţei de apel, însă Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză şi i-a lipsit de dreptul de proprietate pe cei aproximativ 300 de acţionari.

Administratorul numit de stat la SA „Avânt” a sesizat Procuratura Generală, acuzând că actele prezentate de „Drum 96” în instanţă nu sunt originale. În urma unei expertize, s-a constat că acestea erau false. Ghelici a mai spus că persoana care a fost vizată în dosarul penal intentat pentru fals în acte a decedat, dar există un administrator al SA „Drum 96”, care a transmis actele în instanţă, dar care nu a fost tras la răspundere.

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Moldova Mea” a conchis că, pentru a câştiga un asemenea caz în instanţă, este nevoie de un jurist foarte bun, dar şi mită serioasă. Potrivit lui, în spatele acestor mişcări se află avocatul Andrei Năstase. Fiodor Ghelici a mai spus că păgubiţii, cu susţinerea asociaţiei, vor încerca să-şi facă dreptate la CEDO.

  • fiodor ghelici despre decizia instantei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.