Gestionarea deșeurilor rămâne în continuare o problemă, audieri publice

Gestionarea deșeurilor rămâne în continuare o problemă a statului. Acest domeniu trebuie subvenționat, precum se practică în mai multe țări. De asemenea, e necesar ca în managementul deșeurilor să fie implicați toți actorii: statul, autoritățile locale, agenții economici. Recomandări în acest sens au fost formulate în cadrul audierilor publice parlamentare cu privire la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013 – 2027, transmite IPN.

Audierile publice au fost organizate de către Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice. În raportul prezentat, ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a menționat că principalul element al Strategiei de gestionare a deșeurilor este noua Lege de gestionare a deșeurilor, care a fost adoptată în decembrie 2016 și urmează să intre în vigoare peste un an de la data adoptării.

„Este o lege progresivă care va putea asigura o platformă corectă de gestionare a deșeurilor. Este în premieră când obligațiile cu privire la această problemă nu sunt doar în seama autorităților locale, ci sunt împărțite inclusiv și generatorilor de deșeuri”, a menționat ministrul, citat într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Potrivit ministrului, până în prezent au fost realizate studii de fezabilitate pentru unele din cele opt regiuni create pentru gestionarea deșeurilor de către asociații intercomunale. În această perioadă, a fost stopată autorizarea licențelor de creare a noilor gunoiști, rămânând câte una în fiecare localitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.