Gestionarea deşeurilor în Republica Moldova rămâne o problemă dificil de rezolvat

Gestionarea deşeurilor în Republica Moldova rămâne o problemă dificil de rezolvat, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi legislativ. Faptul că deşeurile menajere sunt depozitate direct pe sol duce la poluarea acestuia, dar şi a apelor subterane. Pe parcursul ultimilor ani gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor afectează comunităţile locale şi contribuie la emisiile globale de gaze cu efect de seră. Constatările aparţin autorilor  proiectului Strategiei de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, transmite IPN.

Proiectul strategiei a fost elaborat de Ministerului Mediului, fiind aprobat de  Guvern în aprilie curent, dar mai urmează să obţină şi votul Parlamentului.

Cu toate că domeniul protecţiei mediului este reglementat de circa 35 de acte legislative şi peste 50 de hotărâri ale Guvernului, aspectul legal al gestionării deşeurilor necesită a fi îmbunătăţit esenţial, spun experţii de la Ministerul Mediului, fiind necesară crearea unui sistem integru de reglementare tehnică şi ecologică în domeniile de colectare selectivă pentru reciclarea, valorificarea, eliminarea şi depozitarea deşeurilor.

Potrivit Ministerului Mediului, depozitele de deşeuri care există în Moldova nu sunt exploatate corespunzător. Nu se acoperă periodic cu materiale inerte pentru prevenirea incendiilor şi a răspândirii mirosurilor neplăcute; nu există un control strict al volumelor evacuate. Colectarea şi procesarea informaţiilor privind tipurile şi cantităţile de deşeuri se efectuează încă în conformitate cu standardele fostei URSS.

În document se mai menţionează că circa 10-25% din deşeurile medicale sunt deşeuri periculoase care necesită tratament special, întrucât prezintă un risc sporit atât pentru sănătatea umană, cât şi pentru mediu. În lipsa unor cuptoare speciale, aceste deşeuri se acumulează împreună cu deşeurile menajere sau se depozitează în instituţii medicale.

Prin intermediul prezentei strategii, Guvernul va dezvolta un nou cadru legal şi instituţional de reglementare a gestionării deşeurilor la nivelul standardelor internaţionale, inclusiv pentru reglementarea diferitor fluxuri de deşeuri şi a operaţiunilor de reciclare, valorificare şi eliminare a acestora.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.